Olet täällä

Avoin kirje perhevapaauudistuksen äärellä

17.4.2018
Avoin kirje adoptioperheille, adoptoiduille, yhdistyksemme jäsenille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille

Rakkaat ystävät, viime viikolla oli iso päivä adoptioperheille Suomessa, kun maan hallitus päätti kehysriihessään tuoda adoptioperheiden perhevapaat vastaamaan muiden lapsiperheiden vapaita. Vihdoin adoptioperheet ovat samanarvoisia perheitä kuin kaikki muutkin. Vuosikymmenten epätasa-arvo erilaisten perheiden välillä perhevapaiden kestossa voidaan siirtää historiaan!

Tämän uudistuksen eteen on tehty työtä koko järjestön 20-vuotisen historian ajan ja monien perheiden voimin jo ennen sitä. Satoja ja tuhansia perheiden tarinoita, viestejä ja tapaamisia – jaettuja elämäntarinoita. Pettymyksen tunnetta ja epäuskoa siitä, että adoptioperheet eivät vieläkään ole lain edessä samanarvoisia kuin ns. normiperheet. Tyytymistä vähempiin perhevapaisiin ja erinäisiin muihinkin heikennyksiin, vaikka kaikki olemme nähneet, että juuri meidän lapsemme tarvitsevat vanhempiaan lähelleen.

Lapset ja heidän perheensä ovat syy työskennellä parempien olosuhteiden puolesta. Ja nyt kun olemme pääsemässä tasa-arvoiseen asemaan, on kiitosten aika. Ilman teitä perheitä, jäseniä, vapaaehtoisia, työntekijöitä, harjoittelijoita, hallituslaisia ja yhteistyökumppaneita emme olisi tässä. Harvoin pääsee näkemään ja kokemaan edunvalvonnan ja vaikuttamistyön tuloksia tässä mittaluokassa, joten olemme täällä toimistolla onnellisessa asemassa saadessamme kiittää teitä. Muutos ei olisi ollut mahdollinen ilman aiempien vuosien toimijoiden panosta. Haluankin tässä kohtaa kiittää kaikkia nykyisiä ja aikaisempia puheenjohtajia, luottamushenkilöitä ja työntekijöitä vuosien pitkäjänteisestä työstä. Viimeisen puolen vuoden poikkeuksellisen intensiivinen puserrus viimeisteli aktiivisuutenne.

Samalla tavalla haluan kiittää aivan jokaista adoptoitua, perhettä, jäsentä, vapaaehtoista ja yhteistyökumppaniamme teidän tekemästänne työstä. Olette mahdollistaneet ja edesauttaneet omalla toiminnallanne sen, että olemme saavuttaneet valtakunnallisessa keskustelussa sellaisen aseman, jossa meitä todella kuunnellaan.

Yhdessä olemme todellakin enemmän, joten haastankin kaikki, joita adoptio koskettaa mukaan Adoptioperheet ry:n toimintaan! Maailma ei muutu, sitä muutetaan – muutetaan maailmaa jatkossakin yhdessä.

Kiitollisena mukavaa kevättä toivottaen
Anu Uhtio
toiminnanjohtaja