Olet täällä

Lupa

Neuvonnan päätteeksi sosiaalityöntekijä kirjoittaa perheestä kotiselvityksen, joka käsittelee hakijoiden elämäntilannetta, adoptiomotiiveja ja kykyä adoptiovanhemmuuteen. Sen jälkeen kansainvälisen adoption hakijat valitsevat adoptiopalvelunantajan, joita on Suomessa kolme: Helsingin kaupungin sosiaalivirasto, Interpedia ry sekä Pelastakaa Lapset ry.

Sen jälkeen sekä kotimaasta että ulkomailta lasta toivovien tulee anoa adoptiolupa Valviran alaiselta adoptiolautakunnalta. Kotiselvitys liitetään adoptiohakemukseen yhtenä liitteenä. Hyvänä lähtökohtana kotiselvityksen sisällölle voisi pitää sitä, että sen voi antaa koska vain oman adoptoidun lapsensa luettavaksi. Joskus adoptiolautakunta tarvitsee lisäselvityksiä. Tämä tietenkin viivyttää käsittelyä. Siksi onkin hyödyllistä käyttää paperien valmistelemiseen jo ensimmäisellä kierroksella hieman enemmän aikaa.

Adoptiolapsen odotusta sävyttävät erilaiset vaiheet ja monenkirjavat, laidasta laitaan heilahtelevat tunnetilat. Joskus odottaminen on toiveikasta ja helppoa, välillä raskasta ja sietämätöntä. Erilaiset pelot ovat tavallisia, sillä suuret elämässä tapahtuvat muutokset saattavat vaarantaa prosessin etenemisen. Adoptioprosessit kestävät yhä pidempään ja ennakoimattomuus tekee ajasta haasteellisen. Läheisiäkin voi hämmentää, kun vuodet vierivät, eikä lasta toiveista huolimatta ala kuulua. Läsnäolo ja halu kuunnella tukevat perhettä odotuksessaan. Välillä kannattaa kysäistä, kuinka perhe jaksaa tai mitä heille kuuluu.
 

Mitä toiveita adoptiolapsesta voi esittää?, (video), toiminnanjohtaja Anu Uhtio 14.03.2013
Lue odottajien kirjoituksia