Olet täällä

Perhevapaauudistus

Suomessa on käynnistymässä pitkään kaivattu perhevapaauudistus. Adoptioperheet ry vaatii, että kaikkien perheiden pitää olla samalla viivalla uudistetussa perhevapaamallissa. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että adoption kautta perheeseen tulevan lapsen tarve vanhemman/vanhempien hoivalle tunnistetaan riippumatta lapsen iästä.

Yhdistys on yhdessä Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa työstänyt Raha seuraa lasta -mallin, jossa jokaisella lapsella on perheeseen tullessaan ”takataskussa” 350 päivää vanhempainvapaata, luonnollisesti myös yhden vanhemman perheessä.  Sisarusadoptiossa tulee 78 lisäpäivää/lapsi toisesta lapsesta alkaen. Perhe itse tietää parhaiten, millaisen hoitomallin se kussakin elämäntilanteessa tästä potista rakentaa. Tämän mallin parhaita puolia ovat joustavuus ja kustannusneutraalius, jonka hallitus on asettanut uudistuksen ehdoksi. Joustavuus tarkoittaa sitä, että osan vapaista voivat pitää muutkin kuin juridiset vanhemmat (esimerkiksi isovanhemmat), tai että vapaat voi ottaa 350 kokonaisena päivänä tai 700 puolikkaana päivänä, tai mikä tahti kullekin perheelle parhaiten sopii. Täysimääräisenä pidetty vanhempainvapaa riittää reiluksi 13 kuukaudeksi, mikä on roima parannus adoptioperheiden nykyiseen tasoon.

Samalla luonnollisesti yhdenmukaistetaan päivärahaprosentit ja eläkkeen kertyminen lapsen hoitamisen ajalta koskemaan kaikkia vanhempia. Tärkeää on myös korjata adoptiovanhempia koskeva epäkohta, jossa vanhempainvapaan keskellä tehty yksikin työpäivä katkaisee vanhempainrahakauden (vapaan voi pitää vain kahdessa jaksossa). Toisin sanoen tämäkin detalji yhtenäistetään muiden vanhempien kanssa. Kaikkineen malli muistuttaa monelta osin Ruotsissa käytössä olevaa mallia. Joustavan ja perheystävällisen toteutustavan vuoksi ruotsalaiset isät käyttävät perhevapaita useammin kuin suomalaiset (noin 25 % vrs. 9,5 % / 2016).

Uudistuksen aikataulu on hyvin ripeä, koska voimaantuloa kaavaillaan vuoden 2019 alkuun, ja isoimpia ratkaisuja tehtäväksi jo vuoden 2017 aikana. Tule siis mukaan kampanjaan, ja käytä materiaalejamme hyväksesi esimerkiksi somessa.

Yhdistyksen lisäksi myös Valviran adoptiolautakunta vaatii, että adoptioperheillä pitää olla samat perhevapaaoikeudet. Käytä lausuntoa hyväksesi viestiessäsi uudistuksesta.
Adoptiolautakunnan täysistunnon aloite perhevapaauudistuksen valmistelijoille

Lisätietoa toiminnanjohtaja Anu Uhtio
050 3535 952, anu.uhtio(@)adoptioperheet.fi