Olet täällä

Vertaisryhmän vetäjälle

Haluaisitko jutella adoptiosta muiden kanssa, mutta paikkakunnallasi ei vielä kokoonnu adoptiovertaisryhmää? Silloin tämä voisi olla sinun juttusi.
Paikalliset vertaisryhmät keräävät säännöllisesti adoptioperheitä sekä adoptoituja lapsia ja nuoria yhteen ympäri Suomen esimerkiksi kahvikupin ääreen tai touhuamaan yhdessä jotain toiminnallista, kuten askartelemaan tai liikkumaan. Ryhmien toiminnan suunnittelusta ja järjestämisestä vastaavat vapaaehtoiset ryhmänvetäjät, kukin omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan sekä mielenkiinnon kohteitaan hyödyntäen. Adoptioperheet ry tukee ryhmien toimintaa tiedottamalla niistä sekä myöntämällä vuosittain toiminta-avustusta kullekin ryhmälle. Lisäksi tarjoamme ryhmänvetäjille säännöllisesti koulutusta ja tuotamme materiaalia ryhmätoiminnan tueksiVoit tutustua olemassa oleviin ryhmiin tarkastelemalla karttaan merkittyjä ryhmiä tai selaamalla kalenteriamme.
 
Jos haluat perustaa uuden adoptioperheen ryhmän, saat siihen tukea vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta. Laita viesti osoitteeseen hanna-kaisa.virtanen (at) adoptioperheet.fi tai soita numeroon 045 1869300. Jos taas olet kiinnostunut uuden lasten ja/tai nuorten ryhmän perustamisesta, ota yhteys nuorisotoiminnan kehittäjään. Eliaksen saat kiinni sähköpostista elias.helminen(at)adoptioperheet.fi tai soittamalla numeroon 045 8827080. Pistetään yhdessä pyörät pyörimään!
 

Mitkä ovat ryhmänvetäjän velvollisuudet?
 • Tilojen etsiminen ja varaaminen kokoontumisia varten (koordinaattori avustaa tarvittaessa)
 • Ohjelman ideointi (kannattaa hoitaa yhdessä ryhmäläisten kanssa)
 • Tapaamisista tiedottaminen merkitsemällä kokoontumisaika ja -paikka Adoptioperheet ry:n kalenteriin (tunnukset saa Hanna-Kaisalta tai Eliakselta)
 • Osallistujamäärien raportointi yhdistykselle kerran vuodessa (toimistolta lähetetään kyselylinkki aina loka-marraskuussa sähköpostiisi)
Vinkkejä ryhmänvetäjälle
 • Ryhmänvetämistä voi kokeilla: voit esimerkiksi sitoutua kolmen tai neljän kerran vetämiseen ja miettiä sen jälkeen, haluatko jatkaa.
 • Kannattaa tiedottaa ryhmän toiminnasta hyvissä ajoin ryhmän jäsenille sekä merkitä tapaaminen Adoptioperheet ry:n kalenteriin. Viime tipassa laitettu kutsu harvoin toimii.
 • On ihan normaalia, että tapaamiskutsua joutuu toistamaan, jotta ihmiset ilmoittautuvat tapaamiseen. Vika ei ole sinussa vaan informaatiotulvassa, jonka keskellä suurin osa meistä elää.
 • Kokoontumispaikkoja voi halutessaan vaihdella. Moni ryhmä tekee esimerkiksi kesällä piknikin, luontoretken tai talvella reissun pulkkamäkeen.
 • Vaikka kyseessä olisi koko perheen ryhmä, on ok tavata joskus ihan vaan aikuisten kesken. Naisten ja miesten omat saunaillat ovat suosittuja monessa ryhmässä.
 • Suunnitelkaa toimintaa koko ryhmän kesken ja jakakaa vastuuta osallistujien kesken. Ihmiset sitoutuvat, kun toiminta on mielekästä eikä kukaan uuvu, kun kaikki tekevät yhdessä.
 • Adoptioperheet tarjoaa säännöllisesti koulutusta sekä oman Facebook-ryhmän ryhmänvetäjille. Niissä voit jakaa ja saada hyviä vinkkejä muilta ryhmänvetäjiltä. Pyydä koordinaattoria kutsumaan sinut FB-ryhmään.
 • Jos mietit ryhmänvetämisen lopettamista, kannattaa ottaa yhteys vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin tai nuoristotoiminnan kehittäjään. Mietitään yhdessä, löytyisikö ryhmälle uusi vetäjä. Omasta jaksamisesta pitää huolehtia eikä vapaaehtoistyön lopettamisessa ole mitään väärää.

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanna-Kaisa Virtanen
hanna-kaisa.virtanen(at)adoptioperheet.fi/045 1869300

Nuorisotoiminnan kehittäjä Elias Helminen
elias.helminen(at)adoptioperheet.fi/045 8827080