Hae mentoriksi

”Mentorina toimiminen on ollut todella antoisaa ja mukavaa, olen myös itse saanut uusia näkökulmia ja pohdittavaa omaankin elämääni. On ollut hienoa saada toimia tukena toiselle ja pystyä käyttämään omia kokemuksia voimavarana. Olisin itse aikoinaan kaivannut tämänkaltaista tukea, ehkä oma polku olisi sen avulla voinut olla hieman tasaisempi. Joten olen iloinen, että saan nyt itse tarjota vertaisuutta sitä tarvitsevalle. Tässä ollaan ihmisenä ihmiselle. Tapaamiset ovat rentoja ja mukavia, välillä jopa inspiroivia. On myös hienoa saada tavata uusia ihmisiä ja sitä kautta löytää uusia verkostoja! Toiminta ja vuorovaikutus on tuntunut yllättävänkin luonnolliselta eikä vie paljoakaan aikaa omasta elämästä tai arjesta. Mentoreille on myös tarjolla hyvät tukitoimet ja toiminta on hyvin ja laadukkaasti suunniteltu ja koordinoitu, mikä on hienoa! Tässä on hyvä olo olla mukana.” 

Voisiko sinusta olla vierellä kulkijaksi vertaiselle? Mentoriksi voivat hakeutua sekä aikuiset adoptoidut että adoption kautta perheellistyneet. Mentoriksi voi myös hakeutua pariskuntana. Hakijat haastatellaan ja edellytämme hakijoilta myös perehdytyskoulutukseen osallistumista. Suomen- ja ruotsinkielisiä koulutuksia järjestetään lähi- ja etä muodossa, verkossa sekä eri puolilla Suomea. Toivomme, että mentori sitoutuu yhteisellä sopimuksella toimintaan vuodeksi. Mentori tapaa aktoria keskimäärin kerran kuukaudessa, noin pari tuntia kerrallaan, mutta toimintamallia sovelletaan aina aktorin toiveisiin ja tuen tarpeeseen sopivaksi, myös mentorin toiveet huomioon ottaen.

Mentori tarjoaa tukea omalla ainutlaatuisella tavallaan kuuntelemalla, olemalla läsnä ja keskustelemalla. Toiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja on sekä mentoreille että aktoreille maksuton. Mentoreille tarjotaan tukea ja ammatillista ohjausta vapaaehtoisena toimimiseen sekä virkistystoimintaa ja syventävää jatkokoulutusta. Mentorin toimiessa vapaaehtoisena lasten ja nuorten parissa, pyydetään lupa rikostaustaotteen selvittämiseen ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista.

Mentori on

 • tasapainoinen, luotettava, välittävä aikuinen adoptoitu tai adoption kautta perheellistynyt
 • haastattelun ja perehdytyskoulutuksen läpikäynyt
 • toimintaan sitoutuva
 • hiljaisen tiedon ja kokemuksen välittäjä
 • vertainen vierellä kulkija
 • kuuntelija

Mentoreiden tueksi tarjotaan

 

 • Työntekijän tuki

Onko sinulla herännyt kysymyksiä, haluatko kertoa kuulumisia, puhua toiminnasta tai kokemuksistasi luottamuksellisesti? Ota yhteyttä mentoritoiminnan vastaavaan työntekijään matalalla kynnyksellä! Työntekijä soittaa myös sinulle seurantapuhelun ensimmäisten tapaamisten jälkeen sekä toiminnan ollessa puolivälissä. Toiminnan loppuessa tapaamme jälleen lopetuskeskustelun merkeissä. 

 • Vertaistukea

Mentoripiiri on Adoptioperheet ry:n mentoreiden salainen Facebookryhmä, jossa mentorit pääsevät verkostoitumaan sekä voivat itse saada vertaistukea mentorina toimimiseen. 

 • Työnohjaus

Tarjoamme mentoreille ammatillista, ohjattua työnohjausta ryhmämuodossa eri paikkakunnilla sekä etänä suomeksi ja ruotsiksi. 

 • Syventävää täydennyskoulutusta

Tarjoamme mentoreillemme myös syventävää täydennyskoulutusta eri paikkakunnilla sekä etänä suomeksi ja ruotsiksi. 

 • Virkistystä

Mentoreille on myös tarjolla virkistystoimintaa eri paikkakunnilla molemmilla toimintakielillä.  Tarvittaessa virkistystoimintaa voidaan järjestää myös etänä. 

 • Materiaalipankki

Materiaalipankista löytyy mentoreille hyödyllistä materiaalia, joka toimii työkaluna ja tukena mentorin roolissa toimiessa.

Rekrytointiprosessin eteneminen

 1. Täytä hakemuslomake

Täytä hakemuslomake sivuillamme huolellisesti ja kerro meille itsestäsi. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti. 

 1. Odota yhteydenottoa

Työntekijämme ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse ja sopii kanssasi puhelinhaastattelun ajankohdan, jossa kartoitetaan sinun toiveita ja odotuksia toimintaan liittyen.

 1. Puhelin- haastattelu

Haastattelun aikana juttelet luottamuksellisesti työntekijän kanssa ja kerrot itsestäsi sekä toiveistasi ja odotuksistasi toimintaan liittyen. Työntekijä kertoo myös sinulle puhelun yhteydessä lisää toiminnan raameista, mentorin roolista ja mentorisuhteesta. Keskusteluun on hyvä varata n. 1-1,5 tuntia aikaa. 

 1. Koulutus

Mentoreille suunnattu perehdytyskoulutus on viikonlopun kestävä eikä vielä sitouta hakijaa toimintaan. 

 1. Valinta

Hakijoille ilmoitetaan valinnasta s-postitse tai puhelimitse n. kahden viikon sisällä koulutuksesta.

 1. Matchaus

Pyrimme löytämään kaikille aktoreillejuuri heille sopivan mentorin. Kun matchi löytyy, ottaa työntekijämme sinuun yhteyttä ja kertoo sinulle aktoriehdotuksesta. Jos ehdotus on kaikille osapuolille mieleinen, sovitaan aloituskeskustelun ajankohdasta. 

 1. Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelu pidetään joko Adoptioperheet ry:n toimistolla Helsingissä tai videopuhelun välityksellä. Tapaamisessa paikalla ovat mentori/mentorit, aktori tai aktorit sekä toiminnan työntekijä. Tapaamisen aikana mentoripari tutustuu toisiinsa ja mietimme yhdessä teidän mentoritoimintanne raameja, tavoitteita ja yhteisiä pelisääntöjä. 

 1. Toiminta alkaa

Aloituskeskustelun yhteydessä sovimme ajankohdan teidän ensimmäiselle yhteiselle tapaamiselle. Jokainen mentorisuhde on omanlaisensa ja rakennatte siitä yhdessä itsenne näköisen. Mukavia ja antoisia hetkiä mentoroinnin parissa!

X