Hae mentoriksi

”Mentorina toimiminen on ollut antoisaa ja mukavaa, olen myös itse saanut uusia näkökulmia ja pohdittavaa omaankin elämääni. On ollut hienoa saada toimia tukena toiselle ja pystyä käyttämään omia kokemuksia voimavarana. Olisin itse aikoinaan kaivannut tämänkaltaista tukea, joten olen iloinen, että saan nyt itse tarjota sitä tarvitsevalle. Tässä ollaan ihmisenä ihmiselle. Tapaamiset ovat mukavia ja on hienoa saada tavata uusia ihmisiä! Mentoreille on myös tarjolla hyvät tukitoimet, mikä on hienoa!” 

Voisiko sinusta olla vierellä kulkijaksi vertaiselle? Mentoriksi voivat hakeutua sekä aikuiset adoptoidut että adoption kautta perheellistyneet. Mentoriksi voi myös hakeutua pariskuntana. Hakijat haastatellaan ja edellytämme hakijoilta myös perehdytyskoulutukseen osallistumista. Koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea sekä suomeksi että ruotsiksi. Toivomme, että mentori sitoutuu yhteisellä sopimuksella toimintaan vuodeksi. Mentori tapaa aktoria keskimäärin kerran kuukaudessa, pari tuntia kerrallaan, mutta tarvittaessa toimintamallia sovelletaan aktorin toiveisiin ja tuen tarpeeseen sopivaksi. 

Mentori tarjoaa tukea omalla ainutlaatuisella tavallaan kuuntelemalla ja keskustelemalla. Toiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja on sekä mentoreille että aktoreille maksuton. Mentoreille tarjotaan tukea ja ammatillista ohjausta vapaaehtoisena toimimiseen sekä virkistystoimintaa ja syventävää jatkokoulutusta. Mentorin toimiessa vapaaehtoisena lasten ja nuorten parissa, pyydetään lupa rikostaustaotteen selvittämiseen ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista.

Mentori on

 • tasapainoinen, luotettava, välittävä aikuinen adoptoitu tai adoption kautta perheellistynyt
 • haastattelun ja perehdytyskoulutuksen läpikäynyt
 • toimintaan sitoutuva
 • hiljaisen tiedon ja kokemuksen välittäjä
 • vertainen vierellä kulkija
 • kuuntelija

Mentoreiden tueksi tarjotaan

 

 • Työntekijän tuki

Onko sinulla herännyt kysymyksiä tai haluatko puhua toiminnasta ja kokemuksistasi luottamuksellisesti? Ota yhteyttä mentoritoiminnan vastaavaan työntekijään matalalla kynnyksellä! Työntekijä soittaa myös sinulle seurantapuhelun ensimmäisten tapaamisten jälkeen sekä toiminnan ollessa puolivälissä. Toiminnan loppuessa tapaamme jälleen lopetuskeskustelun merkeissä. 

 • Vertaistukea

Mentoripiiri on Adoptioperheet ry:n mentoreiden salainen Facebookryhmä, jossa mentorit pääsevät verkostoitumaan sekä voivat itse saada vertaistukea mentorina toimimiseen. 

 • Työnohjaus

Tarjoamme mentoreille ammatillista, ohjattua työnohjausta ryhmämuodossa eri paikkakunnilla sekä suomeksi että ruotsiksi. 

 • Syventävää jatkokoulutusta

Tarjoamme mentoreillemme myös syventävää jatkokoulutusta eri paikkakunnilla sekä suomeksi että ruotsiksi. 

 • Virkistystä

Mentoreille on myös tarjolla virkistystoimintaa eri paikkakunnilla molemmilla toimintakielillä.  

 • Materiaalipankki

Materiaalipankista löytyy mentoreille hyödyllistä materiaalia, joka toimi työkaluna mentorin roolissa toimiessa.

Rekrytointiprosessin eteneminen

 1. Täytä hakemuslomake

Täytä hakemuslomake sivuillamme huolellisesti ja kerro meille itsestäsi. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti. 

 1. Odota yhteydenottoa

Työntekijämme ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse ja sopii kanssasi puhelinhaastattelun ajankohdan, jossa kartoitetaan sinun toiveita ja odotuksia toimintaan liittyen.

 1. Puhelin- haastattelu

Haastattelun aikana juttelet luottamuksellisesti työntekijän kanssa ja kerrot itsestäsi sekä toiveistasi ja odotuksistasi toimintaan liittyen. Työntekijä kertoo myös sinulle puhelun yhteydessä lisää toiminnan raameista, mentorin roolista ja mentorisuhteesta. Keskusteluun on hyvä varata n. 1-1,5 tuntia aikaa. 

 1. Koulutus

Mentoreille suunnattu perehdytyskoulutus on viikonlopun kestävä eikä vielä sitouta hakijaa toimintaan. Lue lisää rekrytoinnista sekä koulutuksesta TÄSTÄ.

 1. Valinta

Hakijoille ilmoitetaan valinnasta s-postitse tai puhelimitse. 

 1. Matchaus

Pyrimme löytämään kaikille hakijoille juuri heille sopivan mentorin. Kun matchi löytyy, ottaa työntekijämme sinuun yhteyttä ja kertoo sinulle aktoriehdotuksesta. Jos ehdotus on mieleinen, sovitaan aloituskeskustelun ajankohdasta. 

 1. Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelu pidetään joko Adoptioperheet ry:n toimistolla Helsingissä tai videopuhelun välityksellä. Tapaamisessa paikalla ovat mentori, aktori tai aktorit sekä toiminnan työntekijä. Tapaamisen aikana mentoripari tutustuu toisiinsa ja mietimme yhdessä teidän mentoritoimintanne raameja, tavoitteita ja yhteisiä pelisääntöjä. 

 1. Toiminta alkaa

Aloituskeskustelun yhteydessä sovitte ajankohdan teidän ensimmäiselle yhteiselle tapaamiselle. Mukavia ja antoisia hetkiä mentoroinnin parissa!

X