Adoptionsglädje

Vardagen består av många små stunder, som att äta morgonmål med familjen i lugn och ro. Mitt i all vardagsstress kan det vara svårt att glädja sig över dessa små stunder. Vi vill nu uppmuntra och utmana dig, som på något sätt berörs av adoption, att berätta om det som är bäst i just din adoptionsvardag!

Vad är #adoptionsglädje -veckan?

#Adoptionsglädje -kampanjen är uppbygd kring De Adopterades Dag, som infaller varje år den 13.3. I år arrangeras kampanjen redan för femte året i rad, under veckan 8-14.3.2021. Kampanjen vill lyfta fram såväl de adopterades som adoptivfamiljers små stunder i livet och ur vardagen, som förmedlas via sociala medier. I år framhävs speciellt de adopterade barns, ungdomars och vuxnas röster och upplevelser. Under samma vecka firas och uppmärksammas även De Adopterades Dag, den 13. mars.

Kampanjen önskar att synliggöra hur livet och vardagen i adoptivfamiljer inte nödvändigtvis avviker sig från övriga familjers vardag; även den innefattar såväl stunder av glädje som sorg och utmaningar. Vi vill bjuda in alla de 30 000 adopterade, samt deras nära och kära, att delta i kampanjen och dela med sig av vardagens små glimtar av glädje och tankar kring adoption. Du kan delta i kampanjen genom att använda #adoptionilo #adoptionsglädje och #adoptionjoyweek.

Adoption är en del av tusentals finska familjers livshistoria. Sedan år 1985 har det adopterats ca 5000 barn till Finland via internationell adoption. Den inhemska adoptionens historia är längre, och den berör ännu fler familjer från flera tiotals år tillbaka.

Livet i en adoptivfamilj är allt som oftast helt vardagligt, och den vardagen involverar även mycket glädje – glädje över familjen och de små gemensamma stunderna. Via adopterades, adoptivföräldrars samt övriga familjemedlemmars  eller närståendes delade bilder och berättelser på sociala medier förmedlas glädjestunder från helt vanliga finska familjer, för var och en att identifiera sig med. Adoption är ett sätt att få eller bilda en familj.

Vi bjuder in alla som på något sätt berörs av adoption!

Hur delta i kampanjen?

  • Dela Adoptivfamiljer rf:s och de andra aktörernas inlägg på sociala medier med hashtaggen #adoptionsglädje.
  • Använd hashtaggen #adoptionsglädje för dina egna bilder på Instagram, Twitter eller Facebook. Lägg till en kort beskrivning om vad som glädjer dig i din adoptionsvardag!
  • Kom ihåg att ändra inställningarna på Facebook, ifall du vill dela dina inlägg offentligt. Ifall du grubblar över någonting gällande inlägg på dig själv eller ditt barn på sociala medier, rekommenderar vi att du bekantar dig vår handbok ”Adoptioperhe mediassa”. Du kan också publicera bilder från ert vardagsrum, barnets leksaker, en vacker vy eller hemmagjorda semlor – vad än det är som lyser upp din vardag!
  • Erbjud dig till intervju under vecka 8/2021 om hur adoption berör dig!  Media-handboken kan vara till stöd även i detta fall.

Vi hjälper gärna dig som jobbar inom mediebranschen att hitta adoptivfamiljer eller adopterade för intervjuer. Tilläggsuppgifter och förfrågningar:

  • Adoptivfamiljer rf
    Lotta Ventelä, kommunikations- och organisationssekreterare, tel. 045 233 0430
X