Adoptionsglädje

Vardagen består av många små stunder, som att äta morgonmål med familjen i lugn och ro. Mitt i all stress är det ibland svårt att glädja sig över de här stunderna. Vi vill nu uppmuntra och utmana dig som på något sätt berörs av adoption att berätta om det som är bäst i just din adoptionsvardag!

Vad är #adoptionsglädje -veckan?

#Adoptionsglädje -kampanjen arrangeras redan för tredje året i streck, under veckan 11.-17.3.2019. Kampanjen framhäver såväl de adopterades som adoptivfamiljenas små stunder ur vardagen, som förmedlas via de sociala medierna. Under samma vecka firas och uppmärksammas även De Adopterades Dag, den 13. mars.

Kampanjen önskar att framföra hur livet och vardagen i adoptivfamiljer inte avviker sig från övriga familjers vardag; den innefattar såväl stunder av glädje som sorg. Vi vill bjuda in alla de 30 000 adopterade, samt deras nära och kära, att delta i kampanjen och dela med sig av vardagens små glimtar av glädje. Delta i kampanjen med #adoptionilo #adoptionsglädje och för första gången även på engelska med #adoptionjoy, då de nordiska adoptionsaktörerna ansluter sig till kampanjen.

Adoption är en del av tusentals finska familjers livshistoria. Sedan år 1985 har det adopterats ca 5000 barn till Finland via internationell adoption. Den inhemska adoptionens historia är längre, och den berör ännu fler familjer från flera tiotals år tillbaka.

Livet i en adoptivfamilj är allt som oftast helt vardagligt, och den vardagen involverar mycket glädje – glädje över familjen och de små gemensamma stunderna. Via adoptivbarns och adoptivföräldrars delade bilder och berättelser överförs glädjestunder från helt vanliga finska familjer, för var och en att identifiera sig med. Adoption är ett sätt att få eller bilda en familj.

Vi bjuder in alla som på något sätt berörs av adoption!

Sätt att sprida adoptionsglädje:

  • Dela Adoptivfamiljer rf:s och de andra aktörernas inlägg i sociala medier med hashtaggen #adoptionsglädje.
  • Använd hashtaggen #adoptionsglädje för dina egna bilder på Instagram, Twitter eller Facebook. Lägg till en kort beskrivning om vad som gläder dig i din adoptionsvardag!
  • Kom ihåg att ändra inställningarna på Facebook ifall du vill dela dina inlägg offentligt.
    Ifall du grubblar över någonting gällande inlägg på dig själv eller ditt barn i sociala medier, lönar det sig att bekanta sig med vår handbok ”Adoptioperhe mediassa”. Du kan också publicera bilder från ert vardagsrum, barnets leksaker, en vacker vy eller hemmagjorda semlor – vad det än är som lyser upp din vardag!
  • Erbjud dig till intervju under vecka 11/2019 om hur adoption berör dig! Den samma Media-hankdbok kan var till hjälp för ert beslut.

Vi hjälper gärna dig som jobbar inom media att hitta adoptivfamiljer eller adopterade för intervjuer. Tilläggsuppgifter och förfrågningar: lotta.ventela@adoptioperheet.fi.

X