Sök med som mentor

”Att vara mentor har varit väldigt roligt och givande. Jag har även själv fått nya infallsvinklar och funderingar kopplat till mitt eget liv. Det har varit fint att kunna agera som stöd för någon annan utifrån sina egna erfarenheter och använda dem som drivkraft. Jag skulle ha själv ha haft nytta av en mentor tidigare i livet och denna typ av stöd skulle ha kunnat ha en stor inverkan på hur krokig min stig blev att gå utan detta stöd. Träffarna har varit trevliga, inspirerande och givande. Det har varit kul att få träffa nya människor och verksamheten kräver inte speciellt mycket tid ur mitt eget liv! Rollen som mentor har känts naturlig, vi får bra stöd av organisationen och verksamheten är väl uppbyggd. Som mentor finns jag till som en medmänniska och medvarandrare. Jag är glad att jag sökte med och kan rekommendera det varmt! ”  

Skulle du utifrån dina egna erfarenheter kunna agera som stöd för någon som bildat familj genom adoption, överväger eller har inlett adoptionsprocessen eller är själv adopterad? Som mentorer kan söka med personer som själv är antigen adopterade eller adoptivföräldrar. Det är även möjligt att söka med som ett par.

De sökande intervjuas per telefon och förutsätts att genomgå utbildningen för mentorer, som varar över ett veckoslut. Utbildningarna arrangeras både på distans och som närutbildningar, på olika orter i Finland, på finska och svenska. Vi önskar att mentorn förbinder sig till verksamheten för ett års tid. Mentorn träffar sin adept i genomsnitt en gång i månaden, några timmar åt gången. Mentorsrelationen och dess ramar anpassas och skräddarsys alltid till att besvara adeptens önskan och behov av stöd, dock genom att även beakta mentorns önskemål och möjligheter.

Mentorn erbjuder stöd genom att vara närvarande, lyssna, bolla tankar och diskutera. Verksamheten är konfidentiell och avgiftsfri. Mentorerna erbjuds stöd i form av arbetshandledning, fördjupande fortbildning, referensstöd av andra mentorer, rekreation och en gedigen materialbank. Ifall adepten är minderårig bör mentorn uppvisa ett utdrag från brottsregistret.

Mentorn är

  • en pålitlig, stabil, empatisk vuxen som själv bildat familj genom adoption eller är adopterad 
  • någon som genomgått intervju och skolning inför sitt uppdrag
  • någon som förbinder sig till verksamheten
  • någon som innehar och förmedlar tyst kunskap och erfarenheter
  • en medvandrare och -människa, någon med liknande erfarenheter som går vid din sida
  • någon som lyssnar och är närvarande

Mentorerna erbjuds

 

  • Stöd av organisationen

Har du frågor eller funderingar kring verksamheten, din roll som mentor eller relationen till din adept? Då kan du med låg tröskel kontakta den ansvariga arbetstagaren för mentorverksamheten och konfidentiellt diskutera dina funderingar och frågeställningar samt få stöd i din roll som mentor. Vi följer även upp verksamheten genom att ringa upp såväl mentorn som adepten då ni hunnit träffas några gånger samt halvvägs i er mentorsrelation. Då det är dags att avsluta verksamheten träffas alla partner och avrundar relationen tillsammans.

  • Referensstöd

Mentorcirkeln är en hemlig och osynlig Facebook- grupp där mentorerna kan nätverka och få stöd av varandra. Vi ordnar även informella mentorsträffar, som erbjuder chansen att nätverka med de andra mentorer och byta erfarenheter.

 

  • Arbetshandledning

Mentorerna erbjuds även professionell arbetshandledning i grupp på distans samt olika orter både på finska och svenska. Vid behov kan arbetshandledning fås även individuellt.

  • Vidareutbildning

Vi erbjuder även fortbildning för våra mentorer på distans och olika orter både på finska och svenska.

  • Rekreation

Mentorerna erbjuds även rekreation på olika orter några gånger om året.

  • Materialbank

I materialbanken för mentorerna finns nyttig information, material från utbildningarna samt övrigt material som kan vara mentorerna till nytta i sitt uppdrag.

Rekryteringsprocessen

1. Fyll i ansökningsblanketten och vänta på kontakt

Fyll i ansökningsblanketten på vår hemsida noggrant och berätta om dig själv. Ansökningar behandlas konfidentiellt, varefter vår personal kommer att kontakta dig via e-post och ordna en telefonintervju med dig.

4. Match

Vi anstränger oss att hitta den rätta adepten för alla mentorer. När matchen hittas kommer vår anställd att kontakta dig och berätta om adeptförslaget. Om förslaget blir godkänt kommer tidpunkten fastställs för inlednings diskussionen.

2. Telefonintervju

Under intervjun pratar du konfidentiellt med medarbetaren och berättar om dig själv och dina önskemål och förväntningar angående aktiviteten. Under samtalet berättar medarbetaren mer om verksamhetens ramar, mentorns roll och mentorrelationen. Diskussionen tar cirka 30 minuter.

5. Inlednings diskussion

Inlednings diskussionen hålls antingen på Adoptivfamiljer rf -kontor i Helsingfors eller via videosamtal. På mötet finns närvarande mentorn/mentorerna, adept/adepter och aktivitetsmedarbetaren. Under mötet lär mentorparet/gruppen känna varandra och tillsammans planerar vi på målen och gemensamma regler för paret/gruppen.

3. Utbildning och val

Orienteringsutbildning för mentorer varar hela helgen och den sökande krävs inte ännu med till verksamheten. Sökande kommer att meddelas om valet via e-post eller telefon inom cirka två veckor efter utbildningen.

6. Verksamheten börjar

I samband med inlednings diskussionen kommer en tid att avtalas för det första mötet med mentorparet/gruppen. Varje mentorrelation är unik och tillsammans bygger ni sådan relation som ni vill. Trevliga och givande stunder med mentorskap!

X