Tässä vapaamuotoinen tiivistys vuoden 2020 tapahtumista työntekijöiden ja puheenjohtajamme näkökulmasta!

Adoptioperheiden vuosikelloon kuuluu, monen muun yhdistyksen tapaan, syksyllä suunnitella tulevan vuoden toimintaa ja keväällä raportoida sen toteutumisesta. Niihin liittyviä vuosikohtaisia raportteja, toimintasuunnitelmia ja toimintakertomuksia, löydät sivultamme asiakirjat.

  • Pauliina Pulkkinen
    Pauliina Pulkkinen puheenjohtaja

Iloisena ja ylpeänä seurasin, kun toimiston porukka siirtyi Jennyn johdolla nopeasti ja neuvokkaasti etätyöarkeen. Todella iloinen olen siitä, että lähes kaikki jäsenille suunnattu toiminta saatiin siirrettyä webinaareiksi, Teams-koulutuksiksi, Zoom-ryhmiksi ja heti kun taas välillä oli mahdollista, kohdattiin kasvotusten. Lempihetkiini kuului myös se, että löysimme ja saimme toiminnanjohtajaksi osaavan ja mukavan ammattilaisen Jennyn.

  • Jenny Nyman Ahokas
    Jenny Nyman Ahokas toiminnanjohtaja

Aloitin toiminnanjohtajana vain pari viikkoa ennen kuin korona pyyhkäisi koko Suomen etätöihin. Uuden työn opettelun lisäksi kehitettiin nopeasti uusia toimintamuotoja, siirrettiin toimintaa verkkoon ja luotiin uusia etätoimiston käytäntöjä. Yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat tehneet valtavan hyvää työtä pandemian aikana ja uudet toimintamuodot ovat vakiinnuttaneet paikkansa yhdistyksen toiminnassa.

Pandemia toi myös uudenlaisia edunvalvonnan ja vertaistuen tarpeita, kun korona keskeytti adoptio-odottajien hakumatkat. Asiasta annettiin useita haastatteluja mediaan, pidettiin yhteyttä adoptiotoimijoihin ja viranomaisiin sekä järjestettiin odottajille tilaisuus, jossa adoptiopalvelunantajat kertoivat ajankohtaisesta tilanteesta hakumatkojen osalta. Vuoden vaihteessa hakumatkat saatiin käyntiin useimpiin kohdemaihin, ja sittemmin moni lapsi on jo päässyt kotiin perheensä luokse.

Vuonna 2020 tehtiin myös ensimmäinen kansallinen lapsistrategia, jonka valmisteluun osallistuimme lausumalla pandemian vaikutuksista koronaan, pyöreän pöydän keskusteluun sekä osallisuus-työpajaan. Jäämme uteliaisuudella odottamaan lapsitrategian pohjalta tehtäviä toimenpiteitä lasten ja perheiden parhaaksi.

Perheille tärkeän perhevapaauudistuksen valmistelu alkoi hallituksessa ja esitimme valmisteluun oman näkemyksemme adoptioperheiden yhdenvertaisista perhevapaista. Hallitus on esittänyt monia hyviä uudistuksia myös adoptioperheiden perhevapaisiin, mutta olemme esittäneet niihin vielä parannuksia. Uudistus viivästyi pandemian takia, ja työ on jatkunut vuonna 2021.

Palasin opintovapailta töihin elokuun lopulla ja ällistyneenä kuuntelin kaikista uusista toiminnoista, joita koronan tullessa oltiin järjestetty, vau!

Jos mietin omasta puolesta, että mikä oli lempihetkeni viime vuonna, niin täytyy mainita Adoptiolapsi koulussa-webinaari, johon ilmoittautui mukaan yli 80 henkilöä. Saimme webinaarissa kuulla upeat puheenvuorot Karoliina Ståhlhammarilta ja Seija Monoselta sekä saimme osallistujilta todella hyviä kysymyksiä.

Toinen lempiasia viime vuodessa oli ehdottomasti meidän upeat vapaaehtoiset, jotka pysyivät toiminnassamme poikkeusoloista huolimatta. Lämmin kiitos jokaiselle vapaaehtoisellemme. Kiitos, että olette! <3

  • Elias Helminen
    Elias Helminen Vertaistoiminnan asiantuntija

Oli upeaa kohdata uusia nuoria ja aikuisia adoptoituja, verkossa järjestettävän toiminnan madaltaessa ehkä joillakin kynnystä tulla mukaan toimintaan ja joita ei välttämättä olisi kasvokkain päässyt kohtaamaan. Yhä useampi pääsi osallistumaan toimintaan sekä tapaamaan eri puolilla Suomea asuvia adoptoituja Zoom-tapaamisten, webinaarien ja sosiaalisen median kautta. Mieltä lämmittää myös se, että toimintaan osallistuvista adoptoiduista nuorista yli 90 % kertoi saaneensa toiminnassa uusia kavereita ja toimintaan osallistuneista aikuisista adoptoiduista 70 % kertoi kokeneensa vertaisuutta toiminnassa.

Verkossa järjestettävän toiminnan käynnistäminen ja kehittäminen pandemian alkuvaiheessa sai ihan erilaista pontta, kun mukana oli mahtava ja aktiivinen vapaaehtoinen, joka oli toteuttamassa englanninkielistä adoptoiduille, adoptiovanhemmille ja -odottajille suunnattua kuuden webinaarin sarjaa, joka käsitteli erilaisia adoptioon liittyviä teemoja. Oli jälleen upea nähdä mitä kaikkea yhdessä vapaaehtoisten kanssa voi saada aikaan ja kuinka paljon ihmisiä tällaisella toiminnalla voidaan tavoittaa. Osallistujia webinaareissa olikin yhteensä 228 ja yli 73 % palautekyselyyn vastanneista kertoi webinaarin edistäneen heidän hyvinvointiaan, joka on tietysti yksi tärkeimpiä tavoitteitamme toimintaa järjestettäessä.

  • Altti Rannikko
    Altti Rannikko Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija

Viime vuosi oli eriskummallinen monellakin tapaa. Myös mentoritoiminnassa tehtiin monen muun tapaan digiloikka. On ollut hieno huomata kuinka mentoritoimintaa, mentorikoulutuksia, työnohjauksia ja muita tapahtumia on voitu jatkaa koronasta huolimatta. Vaikka moni jo kaipaileekin livetapahtumia ja -tapaamisia, on palaute ollut hyvinkin positiivista ja on ollut hieno nähdä kuinka etämentorointi on myös mahdollistanut tuen ja vertaisuuden tarjoamisen valtakunnallisesti entistä useammalle. Lämmin kiitos tästä kuuluukin meidän upeille mentoreille! <3

Toinen mieleenpainuva asia on ehdottomasti ollut lukuisat webinaarit, joita on järjestetty upeiden puhujien ja vapaaehtoisten voimin ja mielenkiintoisin teemoin sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi.

Hyppäsin Adoptioperheiden kelkkaan viime vuoden loppupuolella ja sain ilokseni huomata kuinka erinäiset tapaamiset ja tapahtumat toimivat verkon välityksellä. Oli hienoa nähdä kuinka muuntautumiskykyisiä ollaan olosuhteiden sitä vaatiessa.

Paras juttu oli ehdottomasti oman tiedon karttuminen, järjestömaailmasta oppiminen sekä kohtaamiset livenä ja verkossa.

  • Lotta Ventelä
    Lotta Ventelä Viestintä- ja järjestösihteeri

Saimme ensimmäistä kertaa esittää omaa ehdokasta Vuoden Isä -tunnustukselle ja ehdokkaamme tuli suureksi iloksemme valituksi. Oli mukavaa nähdä adoptioisyyttä nostettavan tällaisessa positiivisessa mielessä esiin.

Jäsenlehti on joka kerta ilmestyessään iso ilo ja mukavan käsinkosketeltava lopputulos. Kouluasiat koskettavat monia ja toteutimme tietopaketin koulujen ja kodin väliseen yhteistyöhön, Kouluoppaan. Erityisen iloinen olen ideasta laittaa suoraan koteihin kaksi lehteä samalla kertaa, koska jäsenten kautta tieto leviää oikeille ihmisille.

osanottajat ruudulla, kolmen työntekijän läksiäiset
Toukokuussa hyvästeltiin Jimmie, Berinesh ja Heidi etäkahvien merkeissä.

Jimmie Kangasharju oli vielä kevätkauden tukenamme viestinnässä ja tapahtumien tuottamisessa. Jimmie koosti mm. mentorikoulutuksen videoita, tuotti viestintäämme kuvia ja päivitti verkkosivuja. Hän tuli tutuksi myös monille leiriläisille, ja ehti vielä tammikuiselle lastenleirille mukaan!

Vuoden 2020 aikana meillä oli myös siviilipalveluksessa Mikael Juva, joka tuotti adoptoiduille lapsille ja nuorille some-sisältöjä ja veti tapaamisia eri paikkakunnilla. Lue Mikaelin blogikirjoitus Turun adonuorten tapaamisesta blogistamme!

Berinesh Pöllänen teki meillä korkeakouluharjoittelun osana yhteiskuntapolitiikan opintojaan ja kartoitti kansainvälisesti adoptoitujen kaksoiskansalaisuuteen liittyviä epäselvyyksiä ja käytäntöjä. Järjestimme aiheesta toukokuussa webinaarin.

Adoptiopiireissä on pitkään toivottu lisää perehdytystä eri alan ammattilaisille adoptioon liittyen. Heidi Ruohio, kansainvälisesti adoptoitujen perheeseen ja kansaan kuulumisesta väitellyt tutkija, koosti meille keväällä viiden opintopisteen kokoisen adoptiokurssin sosiaalityön ammattilaisille Sosnet-alustalle. Kurssi toteutettiin ensimmäisen kerran kesällä 2020 ja sai hyvin myönteistä palautetta.

X