Adoptiomentori

Adoptiomentori vertaistukena elämäntilanteessasi

Henkilökohtaista vertaistukea koulutetulta kokemusasiantuntijalta

Adoptiomentori toimii vertaistukena elämäntilanteessasi, kun olet adoptoitu, adoptiovanhempi tai adoptio-odottaja.

Adoptiomentorit ovat koulutettuja kokemusasiantuntijoita, adoptoituja ja adoptiovanhempia, jotka tarjoavat vertaistukea erilaisissa elämäntilanteissa.

Adoptiomentorien kanssa järjestetään myös MentoriLive-vertaistukitapahtumia erilaisin teemoin. Tiistaina 23.4.2024 klo 18 aiheena on Kiintymyssuhde nyt – Turvallisuuden tunteen vahvistaminen.

Tuntuuko sinusta, että

  • samankaltaisessa elämäntilanteessa ollut voisi ymmärtää sinua paremmin
  • kaipaat rinnallesi ihmistä, jolta saat tukea ja jonka kanssa voit selkeyttää ajatuksiasi
  • koet olevasi yksin adoptioon liittyvien kysymysten tai haasteiden kanssa
  • haluat keskustella luottamuksellisesti vaikeistakin asioista

Jos samaistuit yhteen tai useampaan kohtaan, mentorointi voisi olla ratkaisu tilanteeseesi.

Adoptiomentori on

  • perehdytetty kokemusasiantuntija
  • aikuinen adoptoitu tai adoptiovanhempi
  • välittävä ja tasapainoinen vertainen
  • tukena adoptiopolun ja elämän eri vaiheissa

Adoptiomentorointi perustuu henkilökohtaiseen ja luottamukselliseen vertaistukisuhteeseen mentorin ja mentoroitavan välillä.

Adoptiomentorointi on maksutonta.

Kaksi ihmistä istuu portailla ja heidän edessään on teetä ja teekupit pöydällä.
Adoptiomentori on koulutettu kokemusasiantuntija, joka antaa henkilökohtaista vertaistukea elämäntilanteessasi.

Palautetta adoptiomentoroinnista

Kaipasin vertaista juttuseuraa, jonka kanssa voisin kahden kesken, luottamuksellisesti pallotella ajatuksia ja saada tukea omiin pohdintoihin. Jonkun, jolla olisi samankaltaisia kokemuksia takataskussaan ja ymmärtäisi mistä puhun.

Alkuun minua hieman jännitti, mutta nyt en voisi olla tyytyväisempi, että lähdin mukaan. Toiminta oli erittäin hyvin järjestetty ja adoptiomentorini mahtava.

Olen saanut juuri sitä tukea mitä kaipasinkin ja tapaamiset ovat olleet erittäin mukavia ja rentoja. Erinomainen ersimerkki matalan kynnyksen toimintamuodosta.

Adoptio-odottajina kaipasimme vertaisen kokemusta prosessista sekä vanhemmuudesta. Adoptiomentori on toiminut hienona tukena matkamme ajan. Olemme saaneet keskustella ja jakaa pohdintojamme jonkun kanssa, joka ymmärtää mistä puhumme.

Toiminta on antanut meille enemmän kuin osasimme toivoakaan!

On ollut mukava saada pallotella ajatuksia ja pohtia ääneen kysymyksiä omaan taustaan ja adoptioon liittyen jonkun toisen kanssa, jolla myös itsellään on asiasta kokemusta.

Adoptiomentorini kanssa pystyn puhumaan kaikesta, enkä joudu selittelemään ajatuksiani tai tunteitani. Hän on läsnä ja kuuntelee.

Koen, että toiminnasta on ollut minulle selvästi tukea ja olen iloinen, että hakeuduin mukaan.

Adoptiomentori on monta kertaa – varsinkin silloin alkutaipaleella, kun itse oli aivan ummikko vielä vastasyntyneen lapsen kanssa – ollut korvaamaton tuki.

Minua kokeneempi mentori osaa ottaa kantaa ja neuvoa asioissa, jotka ovat itselle vielä uusia. Adoptiomentori on antanut usein paljon positiivista uskoa tulevaan.

Adoptiomentori vertaistukena elämäntilanteessasi

Kuka voi hakea adoptiomentoria

Voit hakea itsellesi adoptiomentoria, jos olet adoptoitu, adoptiovanhempi tai adoptio-odottaja.

Jokaisen adoptiotarina, kokemus ja tausta on ainutlaatuinen ja tuen tarve yksilöllinen.

Tuen tarve saattaa aktivoitua eri elämänvaiheissa, kuten aikuisuuden kynnyksellä, perheellistyessä tai lapsen aloittaessa päivähoidossa tai koulussa.

Adoptiomentori toimii vertaistukena elämäntilanteessasi ja antaa mahdollisuuden löytää uusia näkökulmia, voimavaroja ja ratkaisuja.

Mentori voi myös esimerkiksi lähteä mukaan tueksi, kun adoptoitu tapaa biologisen sukulaisen ensi kertaa tai käy palvelunantajalla adoption jälkeisessä tuessa tai neuvonnassa.

Myös alaikäinen voi hakea itselleen adoptiomentoria. Toivomme, että alaikäinen keskustelee vanhempiensa tai huoltajansa kanssa.

Adoptiomentorointi ei korvaa ammattilaisten tarjoamaa tukea, eikä se sovellu akuuttiin kriisitilanteeseen.

Kauan adoptiomentorointi kestää

Mentoripari tapaa toisiaan noin kerran kuussa. Mentorisuhde kestää yleisesti puolesta vuodesta vuoteen.

Toimintamallia sovelletaan aina mentoroitavan toiveisiin ja tarpeisiin sopivaksi.

Mentorointi voi tapahtua etäyhteyksien välityksellä, lähitapaamisten kautta tai hybridimallia hyödyntäen, jossa on sekä etä- että lähitapaamisia.

Mentoripari päättää itse, miten yhteisen aikansa viettävät. Adoptiomentorin kanssa voi esimerkiksi jutella kahvikupin äärellä, lähteä metsäretkelle, keilaamaan tai kävelylle.

Ota yhteyttä!

Näin adoptiomentorointi toimii

1. Varaa aika

Varaa aika mentoritoiminnan asiantuntijalle Teams-tapaamiseen. Voit myös soittaa tai lähettää WhatsApp-viestin numeroon 0505432674 tai sähköpostia osoitteella [email protected].

2. Haastattelu

Keskustelet luottamuksellisesti mentoritoiminnan asiantuntijan kanssa ja kerrot toiveistasi ja tarpeistasi. Asiantuntija kertoo tapaamisen yhteydessä lisää adoptiomentoroinnista. Keskustelu kestää noin 45 minuuttia.

3. Matchaus

Asiantuntija pyrkii löytämään juuri sinulle sopivan mentorin. Kun match löytyy, asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo mentoriehdotuksesta. Jos ehdotus on mieleinen, sovitaan aloituskeskustelun ajankohdasta.

4. Aloitus

Aloituskeskustelu pidetään videopuhelun välityksellä. Tapaamisessa paikalla ovat adoptiomentori, mentoroitava ja mentoritoiminnan asiantuntija. Tapaamisen aikana mentoripari tutustuu toisiinsa ja mietitään yhdessä tavoitteita ja yhteisiä pelisääntöjä.

Mentorointi tarjoaa sinulle mahdollisuuden viettää aikaa toisen vertaisen kanssa, joka ymmärtää mistä puhut.

X