Adoptio-odotus on ihan omanlaisensa raskaus. Matka lapsen luo sisältää monenlaisia etappeja. Emotionaaliseksi vuoristoradaksikin sitä on kuvattu. Adoptioprosessi voi olla lyhyt tai pitkä, vaiherikas tai suoraviivainen.
Adoptio-odotus on valmistautumista vanhemmuuteen
Adoptiopolku alkaa siitä, kun hakija alkaa haaveilla lapsesta adoption kautta. Hän ryhtyy etsimään tietoa adoptiosta ja pohtimaan adoptioprosessin käynnistämistä.
Adoptio-odotus on valmistautumista vanhemmuuteen. Matkalla voi olla epätietoisuutta prosessin kestosta ja etenemisestä, odotukseen liittyviä tunnevaihteluita, pelkoa prosessin keskeytymisestä, mutta ennen kaikkea adoptio-odotus on valmistautumista lapsen kotiintuloon.
Tilanteet voivat muuttua prosessin aikana ja odotus entisestään venyä hakijoista riippumattomista syistä. Silloin ovat läheisten lisäksi hyvänä tukena muut adoptioperheet ja -odottajat, jotka saman kokeneina ymmärtävät usein parhaiten.
Kannattaa siis jo alkuvaiheessa liittyä Adoptioperheet-yhdistykseen, käydä tapaamisissa ja tutustua aktiivisesti muihin.
Odotusaika kannattaa käyttää hyväkseen lukemalla ja käymällä luennoilla. Lapsen tulon jälkeinen aika voi olla niin intensiivistä, että valmistautumisesta on paljon hyötyä. Toki vanhemmaksi kasvetaan adoptioperheessäkin olemalla ja elämällä lapsen kanssa, mutta valmentautumisesta ei ole haittaa.
Moni tietää, että Suomessa odotusajat ovat jopa 4–5 vuotta, ja ulkomailta adoptoitaessa perheellistyminen voi tapahtua nopeammin.
– STT / Kaleva 2019
Kuinka kauan adoptio-odotus kestää?
Odotusaika kestää yleensä vuosia, vaikkakin prosessien pituudet vaihtelevat melko lailla. On prosesseja, joissa lapsi tulee kotiin alle parin vuoden päästä paperien lähettämisestä, jotkut odottavat useampia vuosia.
Yleensä jo neuvonnan aikana hakijalle tai hakijoille selviää, mikä kohdemaa olisi omien vahvuuksien mukainen. Ikä, avioliiton kesto, terveys ym. seikat vaikuttavat siihen, mitkä maat voivat tulla kohdallasi kyseeseen. Näistä saa tietoa palvelunantajilta.
Jokaisella kohdemaalla on oma, keskimääräinen odotusaikansa, mutta kaikki tapaukset ovat yksilöllisiä.
Odotusaikaan vaikuttavat hakijan kokonaistilanne sekä omien voimavarojen mukaan määritellyt toivotun lapsen mahdolliset kehitykseen ja terveyteen liittyvät erityistarpeet ja diagnoosit (palvelunantajan kanssa täytettävä tausta- ja terveystietolomake).
Prosessin aikana voi tilanne muuttua esimerkiksi luovuttavan maan olosuhteissa ja odotus venyä hakijoista riippumattomista syistä. Silloin ovat läheisten lisäksi hyvänä tukena muut adoptioperheet ja –odottajat, jotka saman kokeneina ymmärtävät usein parhaiten.
Adoptioperheet tukee odotuksen aikana monin tavoin. Tervetuloa mukaan!
Adoptio-odottajien Facebook-ryhmä
Adoptio-odottajille on perustettu Facebookiin salainen ryhmä, johon voit liittyä, kun olet ilmoittautunut adoptioneuvontaan. Ryhmässä odottajat voivat saada vertaistukea, neuvoja ja keskustella keskenään.
Jos haluat mukaan ryhmään, voit laittaa sähköpostia ryhmän ylläpitäjälle osoitteeseen [email protected]. Ylläpitäjä lisää sinut ryhmään. Kerro viestissäsi, millä sähköpostiosoitteella olet liittynyt Facebookiin, jotta sinut voidaan lisätä.
Videoita adoptio-odottajille
Adoptio-odottajien kirjoituksia
Vahvuutta etsimässä
Sanna ja Nannu
Turvallisesti kotona Suomessa
Helena ja Jaakko
Pelkoa ja häpeää
Anne Mäntyniemi
Turvallisuus
Ellen
Selaile vanhempia odottajien kirjoituksia