Varhaiskasvatus

EtusivuAmmattilaisilleVarhaiskasvatus

Varhaiskasvatus osuu erittäin tärkeään vaiheeseen adoptoidun lapsen elämässä, sillä iänmukaisten kehitystehtävien lisäksi lapsen haasteena on luoda ja syventää turvallisia kiintymyssuhteita uudessa perheessään.

Kansainvälisessä adoptiossa vaihtuvat lisäksi kieli ja ympäröivä kulttuuri. Vuorovaikutus päivähoidon ja perheen välillä on erittäin tärkeää.

Erityisesti aloitusvaiheeseen kannattaa panostaa ja antaa lapselle reilusti aikaa sopeutua jälleen uuteen, isoon muutokseen elämässä. 

Adoptoidulle lapselle pysyvyys ja turvallisuus ovat korostuneen tärkeitä asioita.

Adoptioperheet toivovat usein hoitopaikalta ymmärrystä esimerkiksi kiintymyssuhdehäiriöisen lapsen sopeutumisesta, kielen kehityksestä, oppimisvaikeuksista ja rasismiin puuttumisesta.

Adoptiolapsissa varhaisten separaatioiden seuraukset näkyvät usein kovin selkeästi. Lisäämällä ymmärrystä adoptiolasten tarpeista, lisääntyy tieto myös muiden turvattomasti kiintyneiden lasten tilanteesta. Heitä löytyy miltei joka lapsiryhmästä.

– Lastenpsykiatri Lotta Lassenius-Panula

Adoptiolapsen varhaiskasvatus ja esiopetus

Adoptioperheet ry on tuottanut runsaasti oppaita adoptiosta. Tutustu kaikkiin oppaisiimme täällä.

Lataa Adoptiolapsi varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa -opas (pdf)

Lue myös käytännönläheinen Päiväkotiryhmään on tulossa adoptoitu lapsi -artikkeli.

Kuvitus päiväkodista

Lapsi tarvitsee turvaa kuvaa adoptoidun lapsen tarvetta ennakoitavuuteen ja pysyvyyteen.

Terveydenhoitaja-lehdessä julkaistu Asiakkaana adoptoitu – tarinoita kohtaamisista konkretisoi, miten monilla eri tavoin adoptiotausta saattaa näkyä adoptoiduissa lapsissa ja nuorissa.

Myös YouTube-kanavaltamme löytyy monia mielenkiintoisia taltiointeja, kuten esimerkiksi lastenpsykiatri Jukka Mäkelän selitys stressinsietokyvystä .


7 teesiä varhaiskasvattajalle

Adoptiovanhemman terveiset varhaiskasvattajalle sisältävät seitsemän pyyntöä.Lapsi

Teesit varhaiskasvattajalle (pdf)

Rasismi – miten puhua ja puuttua

Rasismi on vaikea ilmiö koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Adoptoiduille lapsille joukosta eristäminen ja ulkopuolisuuden tunne on erityisen vaikea aikaisemman hylkäämiskokemuksen vuoksi.

Lue rasismista ja tutustu oppaaseen

Lastenkirjoja adoptiosta

Tarinat ja kirjat ovat hyvä tapa käsitellä erilaisia teemoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Joskus aikuisen on helpompi tarttua kirjaan kuin aloittaa keskustelu itse.

Olemme listanneet lastenkirjoja, joissa käsitellään adoptiota. Näitä kirjoja voi hyödyntää kotona, päiväkodissa ja koulussa.

Lastenkirjoja adoptiosta

Tunnetaitoja satuseikkailusta

Toiminnallinen satuseikkailu tähtää tunteiden tunnistamiseen ja on suunnattu 4–6-vuotiaille. Sitä voi soveltaa myös hieman nuoremmille ja vanhemmille lapsille.

Satuseikkailun on toteuttanut varhaiskasvatuksen sosionomin opinnäytetyössään Heta Heikkilä, joka on itse adoptoitu.

Toiminnallinen satuseikkailu (pdf) Satuseikkailun diplomi ja värityskuva (pdf)
Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki