Blogi

Filter kategoriat
  • Kaikki
  • Artikkelit (84)
  • Adoptiovanhemmille (34)
  • Adoptio-odottajille (32)
  • Kansainvälinen adoptio-odotus (14)
  • Adoptoiduille (13)
  • Ammattilaisille (13)
  • Kotimaan adoptio-odotus (11)

Thaitapaaminen on iso yhteisponnistus

Katja Kaataja

Vapaaehtoinen kertoo, mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon maatapaamisen järjestämisessä. Maatapaamisissa samasta maasta adoptoineet perheet tapaavat ja viettävät aikaa yhdessä.
Adoptiovanhemmille Artikkelit

Adoptoitujen kokema rasismi suomalaisella urheilukentällä

Maria Kallio, kansainvälisesti Suomeen adoptoitu aikuinen ja toimi korkeakouluharjoittelijana Adoptioperheet ry:ssä keväällä 2023.

21.maaliskuuta vietetään YK:n kansainvälistä rasisminvastaista päivää. Rasismilla tarkoitetaan jonkun ihmisryhmän tai siihen kuuluvan henkilön pitämistä muita huonompana esimerkiksi etnisen alkuperän, kansalaisuuden, äidinkielen tai uskonnon perusteella. 
Adoptiovanhemmille Adoptoiduille Artikkelit

Adoptoidun tie kohti vanhemmuutta

Kirjoittaja Maria Kallio on  kansainvälisesti Suomeen adoptoitu aikuinen ja toimii korkeakouluharjoittelijana Adoptioperheet ry:ssä keväällä 2023. Tällä viikolla Suomessa vietettiin Adoptoitujen päivää maanantaina 13. maaliskuuta ja käynnistettiin …
Artikkelit

Yhteys biologiseen äitiin oli kuin vastaus rukoukseen

Pia Iisaho

Kun Jessica Nyberg löysi biologisen äitinsä, hän sai vastauksia mieltä askarruttaneisiin terveyskysymyksiin mutta etenkin kaikkein tärkeimpään kysymykseen: miksi annoit minut pois, äiti?
Artikkelit

Rikkinäisestä ehjäksi

Riikka Holmström

Riikka Holmström ei saanut lapsena puhua adoptiotaustastaan, mikä johti häpeään ja huonommuuden tunteeseen. Matka kohti hyväksymistä ja rauhaa kulki monen mutkan kautta.
Adoptoiduille Artikkelit

Pääkoppa kiittää, kun lasi on puoliksi täynnä

Helena ja Jaakko

Täytimme lapsen tausta- ja terveystietolomaketta. Tuntui yllättävän pahalta: miten pystyy valitsemaan, mitä tulevalta lapseltaan kelpuuttaa? Mitä kaikki lomakkeessa mainitut sairaudet edes oikein olivat?
Adoptio-odottajille Artikkelit Kansainvälinen adoptio-odotus

Adoptiolapsi koulutiellä – Kuinka tuen adoptoitua koulussa?

Suurin osa adoptiolapsista pärjää ja voi hyvin koulussa. Usein adoptiolapsilla on kuitenkin koulutiellä haasteita, jotka johtuvat varhaislapsuuden kokemuksista. Adoptiolapset ovat usein sopeutumisen ja mukautumisen mestareita. …
Artikkelit

Tikkupullia ja elämän tärkeitä kysymyksiä

teksti:  Robeley Salminen kuvat: Elias Helminen (Juttu on julkaistu Adoptioperheet -lehdessä 3/22) Olen Robeley, tuttavallisemmin Ropsu. Olen 20-vuotias ja teen töitä ja asun Tampereella ihanan …
Artikkelit

Kun avoimuudesta tulee lihaa ja verta

Nimimerkki ”Kolmas äiti”

Miltä tuntuu tavata adoptiolapsen syntymävanhempi? Avoimessa adoptiossa syntymävanhemmat, adoptiovanhemmat ja lapsi pitävät yhteyttä. Mahdolliset tapaamiset voivat olla järisyttävä kokemuksia.
Adoptiovanhemmille Artikkelit

Avoimuutta ja yksityisyyttä

Tässä kirjoituksessamme pohdiskelemme avoimuutta. Siitä puhutaan nyky-yhteiskunnassa paljon, mutta mitä se voisi tarkoittaa adoption yhteydessä? Mistä asioista kannattaa olla avoin ja kenelle? Mikä on sopivasti? …
Artikkelit

Tuetulla lomalla parasta vertaisuus

Tuetun loman vertaisohjelman vetäjä

Osallistuin heinäkuussa Adoptioperheiden tuetulle lomalle vapaaehtoisena. Viikon paras anti oli vertaisuus. Ilman tutustumistuokioita ja vertaiskeskusteluja loma olisi ollut hyvin erilainen.
Adoptiovanhemmille Artikkelit

Verkkovapaaehtoinen ohjaa chat-keskusteluja

En muista, kuinka vuosia sitten päädyin chat-ohjaajakoulutukseen, huomasinko itse ilmoituksen vai oltiinko minuun Adoptioperheistä yhteydessä. Joka tapauksessa olen valtavan iloinen, että osallistuin koulutukseen ja ilmoittauduin …
Artikkelit

Olemmeko me adoptoidut traumatisoituneita?

Jos Toni Hinkka ei saa viesteihinsä vastausta, hänet valtaa ahdistus. Voisiko lamauttavan tunteen takana olla muistamaton trauma? Omat pohdinnat saivat Hinkan järjestämään työpajan ja kyselyn …
Artikkelit

Lapsen kiintymyssuhdehäiriö opetti vaalimaan hyviä hetkiä

Teksti: Liisa Hertz

Kuulostaako tutulta? Lapsi kirmaa vieraan aikuisen syliin leikkipuistossa ja hakee hoivaa kaupanmyyjältä. Tätä valikoimatonta sosiaalisuutta osaa moni adoptiovanhempi odottaa alkuvaiheelta. Sama mielikuva kiintymyssuhdeongelmista oli myös Lindalla, jok a sai puolisonsa kanssa lapsen Pietarista vuonna 2010. Kiintymyssuhteiden estottomuus ei kuitenkaan ole ainoa kiintymyssuhdehäiriön muoto, vaan häiriö voi näyttäytyä myös päinvastaisena, emotionaalisena estyneisyytenä.
Adoptiovanhemmille Ammattilaisille Artikkelit

Adoptiolapsilla on aina erityistarpeita

Adoptiopiireissä on jo vuosia puhuttu ilmiöstä: adoptoiduilla lapsilla on yhä enemmän erityistarpeita, kuten somaattisia hoitotarpeita. Vaikka oman lapsitoiveen rajaaminen voi tuntua hankalalta, se kannattaa tehdä …
Artikkelit

Rakkautemme siteillä, sydäntemme juurakoilla

Sointu odottaa toista lastaan kotimaan adoption kautta.

Kevään valo voitelee mieltä ihanasti. Virkistää ja hoitaa pimeästä ajasta väsynyttä kehoa ja mieltä.  Sain keventää mieltäni vuositapaamisessa sydämellisen sosiaalityöntekijämme kanssa. Huomasin, miten oloni keveni huomattavasti hänen suuren empatiakykynsä ja sensitiivisen läsnäolonsa vastaanottaessa adoptio-odotuksesta kertynyttä tunnekuormitustani. Toisen kiinnostunut ja empaattinen läsnäolo on mielenterveydelle parhainta rohtoa, jota toivoa saattaa. Tapaamisia odotusaikana soisi olevan enemmänkin.
Adoptio-odottajille Artikkelit Kotimaan adoptio-odotus
Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki