Kategoria Adoptio-odottajille, Artikkelit

Ilmestynyt odottajan palstalla lehdessä Adoptioperheet, Teksti: Sami

 

Tasapainoinen arki on pienistä asioista kiinni; syöminen, ulkoilu, yhdessä leikkiminen, nukkuminen, tuttujen ja sukulaisten tapaaminen ja niin edelleen. Useimpiin näistä asioista liittyy jokin aikataulu, jolloin aletaan puhua rutiineista, perusturvallisuuden selkärangasta.

Adoptiolapselle rutiinit ovat usein korostuneen tärkeitä. Tätä myös painotetaan valmennuksissa. Omalla kohdallamme ne ovat olleet toimiva tapa hallita arkea ja saada päivät sujumaan. Lapsen kasvaessa ja kehittyessä tulee kuitenkin pystyä arvioimaan rutiinien tarvetta.

 

Tänä kesänä jouduimme arvioimaan uudelleen päiväunien tarvetta. Lapsemme sai olla pois päiväkodista monta kuukautta kesällä isovanhempien hellässä huomassa, yhteisen loma-aikamme lisäksi. Tänä aikana päiväunet jäivät luonnollisesti pois ohjelmasta. Illat alkoivat sujua entistä paremmin, uni tuli helposti ja lapsi oli virkeämpi päivisin ja väsyneempi iltaisin.

Päiväkodin startattua uudestaan, törmäsimme nukahtamisen vaikeuksiin iltaisin. Syyksi paljastui päiväkodissa nukutut päiväunet, jotka sekoittivat kesällä totutun uuden unirytmin. Illat olivat todella vaikeita ja koko perhe väsyi sekaisin menneeseen unirytmiin. Onneksi saimme sovittua päiväkodin kanssa päiväuniasiat, ja saimme palautettua kesällä opitun rytmin. Koko perheen hyvinvointi palasi kertaheitolla.

 

Arjen tiimellyksessä tällaisten asioiden havaitseminen ei välttämättä ole helppoa. Syiden ja seurausten monimutkainen verkosto arjessa on vaikea hahmottaa. Kokemukseni mukaan montaa asiaa ei kannata lähteä kerralla korjaamaan, mikäli perheen kokonaisbalanssissa on jotain poikkeavaa. Asiaa pitää pohtia monelta kantilta ja pyrkiä löytämään asioita, jotka ovat muuttuneet. Yllättävän iso asia on levon määrä, joka vaikuttaa lähes kaikkeen.

Jotta aika ei vaan kävisi pitkäksi, olemme toisen odotuksemme lisäksi lähteneet rakennuttamaan omaa taloa. Vaikka kyseessä on miten täysvalmis toimitus, vaatii rakennuttaminenkin melkoista mielenkiintoa yhteen sun toiseen yksityiskohtaan. Rakentaminen tuo luonnollisesti mukanaan muutoksia arkeen. On tärkeää käydä työmaalla mutta aivan yhtä tärkeää on huolehtia yhteisen ajan riittävyydestä. Onneksi työmaalla voi käydä yhdessä siivoamassa ja touhuamassa ja näin yhdistää yhdessä olon ja hyödyllisen tekemisen.

 

Toinen asia, joka on tuonut lisää hyvinvointia perheeseemme tänä vuonna, on ollut osallistumisemme Ihmeelliset Vuodet -valmennusryhmään, jonka Pelastakaa Lapset on järjestänyt. Ryhmä on ollut hyvin intensiivinen kokemus kaikkine tapaamisineen ja tehtävineen. Panostus on kuitenkin kannattanut, sillä lapsen käytöksen muovaamisen lisäksi, se on ollut ennen kaikkea tärkeä koulu vanhempien oman käytöksen muokkaamiseen. Leikin, kehumisen, palkitsemisen ja muiden teemojen lähempi tarkastelu on ollut todella valaisevaa. Suosittelen vahvasti ihan jokaiselle vanhemmalle, vaikkei lapsella merkittäviä käytöshäiriöitä olisikaan. Kurssi on hieno matka lapsen ihmeellisin vuosiin!

 

Hyvää talven odotusta!
Sami

X