Mikä kuva sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen adoptiosta? Ehkä tummasilmäinen pikkuruinen vaalean vanhemman sylissä?
Totta sekin, mutta totuus on myös se, että työpaikallasi tulee lähivuosina todennäköisesti olemaan vähintään kesätöissä adoptoitu, kymmenen vuoden päästä työpaikallasi on jo monta adoptoitua. Kiitos 2000-luvun alun suurten adoptiovuosien.
Adoptoidut kasvavat, heitä ei ehkä ole totuttu Suomessa näkemään koululaisina, harrastuksissa, opiskelijoina ja työkavereina, mutta se on nykyisyyttä ja lähitulevaisuutta. Vielä 70-luvulla Suomesta luovutettiin lapsia kansainväliseen adoptioon, mutta 80-luvulla kv-adoptio yleistyi Suomeen päin.
Kv-adoptoidut kokevat olevansa suomalaisia, ihan samat saunat, metsät, jouluperinteet heillä on kuin meillä Suomessa syntyneillä. Toivottavasti myös lähtömaasta saadut juuret näkyvät adoptoitujen elämässä esim. lähtömaan juhlapyhinä, ruokina ja kodin esineinä. Adoptoiduille on rikkautta saada olla kotoisin kahdesta kulttuurista.
Kotimaan adoptio on toimiva ja upea tapa tarjota lapselle perhe. Ihmettelen miksi ihmeessä Suomen lastenkodit pullistelevat lapsista, miksei heitä ole adoptoitu ja he siten saaneet pysyvän perheen? Adoptiovanhempia olisi kyllä tarjolla. Etenkin, kun nykyinen uudehko laki mahdollistaa sovitun yhteydenpidon syntymävanhemman ja adoptoidun välillä. Onneksi kuitenkin noin 40 Suomessa syntynyttä lasta saa vuodessa uuden pysyvän perheen adoption kautta.
Kirjoittaja on Anu ”Uppis” Sauliala, joka sai olla töissä Adoptioperheet ry:llä 2012-2014 kehittäen vapaaehtoistoimintaa ja samalla oppia paljon adoptiosta. Ja joka haluaa jakaa adoptiotietouttaan yhä edelleen muille.
Adoptioperheet ry ja Kaikkien perheiden Suomi -hanke koordinoivat verkostotyötä, joka tähtää kansallisen adoptio-ohjelman saamiseksi Suomeen. Työryhmä esittää, että adoptio-ohjelmaa laadittaessa tulee pohtia laajemmin suomalaisen adoption ja lastensuojelun yhteyttä. Lapsen edun nimissä tehdyissä pysyvissä ratkaisuissa avoin adoptio voisi olla yksi lastensuojelun työkaluista. Adoptiolaki (22/2012) mainitsee avoimen adoption mahdollisuutena turvata lapsen ja biologisten vanhempien välinen yhteydenpito