Lämpimät syksyiset terveiset Pelastakaa Lasten kansainvälisestä adoptiopalvelusta! Adoptiopalvelumme toiminnassa näkyy loppuvuonna vahva tekemisen meininki. Tulossa on erilaisia tilaisuuksia ja koulutuksia niin adoptionhakijoille kuin jo adoptoineillekin. Tilaisuuksista kannattaa erityisesti mainita palvelunantajien yhteistyössä suunnittelema seminaari Adoptiovanhemmuuteen kasvaminen – adoptiolapsen tarvitsevuuden kohtaaminen, joka pidetään lauantaina 16.11. keskustoimistossamme Helsingissä. Tavoitteena on syventää kuulijoiden ymmärrystä siitä, minkälaisia traumoja, menetyksiä ja kaltoinkohtelua lapsi on voinut joutua kokemaan ennen adoptioperheeseen tuloaan, miten näitä vaikeita asioita tulisi käsitellä ja etenkin keinoja niistä selviytymiseen. Tilaisuus on valitettavasti täynnä, mutta varasijoille voi ilmoittautua.
Adoptioperheet-lehden (3/2019) teema, erot lapsen ja perheen elämässä, ovat kaikille adoptiolapsille yhteisiä. Adoption tavoite on sijoittaa eroja ja menetyksiä kokenut lapsi mahdollisimman turvallisiin ja vakaisiin olosuhteisiin. Lapsella on useita erokokemuksia, ensin ero biologisesta äidistä/perheestä, minkä jälkeen lapsi on voinut elää monessa eri sijaisperheessä tai lastenkodissa. Muutokset lapsiryhmissä ja hoitajissa ovat myös erokokemuksia ihmissuhteissa. Lapsella ei ole keinoja näiden käsittelemiseen ja ne voivat heijastua syyllisyyden, katkeruuden, vihan, surun ja ahdistuksen tunteina vuosienkin kuluttua.
Adoption tarkoituksena on turvata lapselle pysyvyyttä. Tämän vuoksi adoptionhakijoiden parisuhde on yksi arvioitava soveltuvuuden peruste. Sopeutuminen uusiin olosuhteisiin ja luottamuksellisen suhteen luominen vanhempiin voi kestää hyvinkin kauan, lapsi tarvitsee tähän pysyvyyttä. Nykypäivänä avioerot ovat yleisiä, suomalaisista aviopareista noin puolet eroaa jossain vaiheessa. Usein adoptionhakijoilla saattaakin olla aiempi parisuhde takana. Avioero ei nykypäivänä yleensä ole este adoptiolle, jos hakijat ovat käsitelleet aikaisemmat erot ja toipuneet niistä. Tämä myös kirjataan kotiselvitykseen. Tästäkin aiheesta tulee siis keskustella avoimesti sosiaalityöntekijän kanssa adoptioneuvonnan aikana.
Kaikki erot voivat olla myös uusia mahdollisuuksia. Erosta voi oppia kuinka suhtautua epävarmuustekijöihin ja riitatilanteisiin sekä kuinka käsitellä ja kommunikoida niistä aiheutuvia tunteita. Nämä taidot tulevat tarpeen varmasti myös lasten kasvatuksessa.
Adoptionhakijoiden on hyvä muistaa, että heillä on ilmoitusvelvollisuus Suomen adoptiolautakuntaan ja palvelunantajalle olosuhteissa tapahtuneista olennaisista muutoksista myös seurantaraportoinnin aikana aina adoption viralliseen vahvistamiseen saakka. Tämänkin tarkoituksena on turvata lapsen turvalliset olosuhteet.
Syksyn koittaessa kannattaa panostaa omaan hyvinvointiin, läheisiin ja etenkin parisuhteeseen, sillä se koituu aikanaan myös uuden perheenjäsenen hyväksi. Mukavaa, aktiivista loppuvuotta kaikille!
Sirpa Mäenpää
adoptiovastaava Pelastakaa Lasten kansainvälinen adoptiopalvelu