Vapaaehtoisuus

EtusivuToiminta ja tukiVapaaehtoisuus

Vapaaehtoisuus mahdollistaa monipuolisen ja valtakunnallisen tarjontamme! Vapaaehtoiset jakavat kokemustaan, osaamistaan ja aikaansa monin eri tavoin.

Mukaan vapaaehtoistoimintaamme on tervetullut jokainen, joka kokee adoptioasiat omakseen ja haluaa vertaistuesta nauttimisen lisäksi olla mukana luomassa muille mahdollisuuksia vertaistuen saamiseen.

Emme edellytä valmiita taitoja. Sen sijaan tarjoamme mahdollisuuden kehittää itseä ja oppia uutta mielekkään vapaaehtoistoiminnan kautta.


Mitä vapaaehtoisuus tarkoittaa?

Vapaaehtoistehtäviä on erilaisia – toistuvia, kertaluonteisia ja kaikenlaista siltä väliltä.

Meillä on ryhmänvetäjiä, jotka vastaavat ympäri Suomen kokoontuvien vertaisryhmien kokoonkutsumisesta, tiedottamisesta ja raportoinnista toimistolle.

Vuosittaiset maatapaamiset järjestää (usein vaihtuva) joukko vapaaehtoisia, jotka jakavat tehtävät keskenään.

Meillä on verkkovapaaehtoisia, jotka vetävät chatteja erilaisista adoptioon liittyvistä aiheista kotoa käsin. Meillä on etätapaamisten vetäjiä, jotka voivat vetää esimerkiksi nuorten tai aikuisten adoptoitujen etätapaamisia Zoom-alustalla, jonka tarjoamme käyttöön.

Meillä on ihmisiä, jotka kuvaavat, kääntävät, tai kirjoittavat jäsenlehteemme. Meillä on adoptoitujen toimintaa kehittävät kehittämisryhmät adoptoiduille nuorille ja aikuisille, jotka kokoontuvat noin kerran vuodessa.

Meillä on vaikuttamisesta noin kuusi kertaa vuodessa kokoustava hallitus, joka linjaa yhdistyksemme suuret linjat ja toiminnan painotukset.

Vapaaehtoisuus on vertaisuutta. Kuvassa aikuisia pöydän ympärillä suunnittelemassa paperien ja kynien kanssa.

Vapaaehtoistehtävät

Voisiko sinusta olla vierellä kulkijaksi vertaiselle? Adoptiomentoriksi voivat hakeutua sekä aikuiset adoptoidut että adoption kautta perheellistyneet. Mentoriksi voi myös hakeutua pariskuntana. 

Hakijat haastatellaan, ja edellytämme hakijoilta myös perehdytyskoulutukseen osallistumista. Toivomme, että adoptiomentori sitoutuu yhteisellä sopimuksella toimintaan vuodeksi. 

Adoptiomentori tapaa mentoroitavaa keskimäärin kerran kuukaudessa, noin pari tuntia kerrallaan. Toimintamallia sovelletaan tarvittaessa mentoroitavan toiveisiin ja tuen tarpeeseen sopivaksi, myös mentorin toiveet huomioon ottaen.

Mentori tarjoaa tukea omalla ainutlaatuisella tavallaan kuuntelemalla, olemalla läsnä ja keskustelemalla. Toiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja on sekä mentoreille että mentoroitaville maksuton. 

Mentoreille tarjotaan tukea ja ammatillista ohjausta vapaaehtoisena toimimiseen sekä virkistystoimintaa ja syventävää jatkokoulutusta. Mentorin toimiessa lasten ja nuorten parissa pyydetään lupa rikostaustaotteen selvittämiseen ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista.

Haluaisitko järjestää etätapaamisia adoptoiduille aikuisille, nuorille tai nuorille aikuisille?

Etätapaamisten järjestäminen on kevyt vapaaehtoistehtävä. Voit järjestää yksittäisen tapaamisen tai toistuvia tapaamisia esimerkiksi eri teemoilla.

Etätapaamisia voi järjestää tietyille ryhmille eli esimerkiksi yleisesti aikuisille adoptoiduille tai vain kotimaan tai kansainvälisesti adoptoiduille. Myös adoptoiduille nuorille tai nuorille aikuisille on mahdollista järjestää etätapaamisia.

Yhdistys tarjoaa Zoom-lisenssin vapaaehtoistemme käyttöön ja auttaa tiedottamaan tapaamisista!

Etätapaamisen vetäjän tehtävät

  • Tapaamisen ajankohdan päättäminen
  • Tapaamisten lisääminen tapahtumakalenteriin
  • Mahdollisen teeman miettiminen
  • Kerran vuodessa raportin toimittaminen Adoptioperheet ry:lle osallistujien lukumääristä ja toiminnasta
  • Kokoontumisissa ihmisten huomiointi ja kohtaaminen

Tervetuloa kirjoittamaan yhteistä blogiamme joko yksittäisten päivitysten tai vakituisemman avustamisen kautta, juuri sinulle sopivaan tahtiin!  Adoption erilaiset näkökulmat saavat näkyä – voit olla adoptoitu tai adoptiovanhempi, läheinen, samoin heitä kohtaava ammattilainen.

Kirjoittaa saa sekä omalla nimellä että nimimerkillä. Suuntaa-antava merkkimäärä on 3000, mutta kirjoitukset voivat olla myös lyhyempiä tai pidempiä. Kirjoittamisesta ei makseta korvausta, kuten ei muistakaan vapaaehtoistehtävistämme. Toimisto vastaa blogin päivittämisesta.

Tutustu jo ilmestyneisiin blogipäivityksiimme!

Aidot kokemukset kiinnostavat kaikkia, ja usein moni muukin pohtii juuri samoja asioita. Kirjoita siis juuri siitä, mikä sinua puhuttelee.

Onko sinulla hyvä ohje tai käytännön vinkki, jaa se muille! Kirjoitustyyli on vapaa, oma persoonasi saa tulla läpi. Voimme myös ehdottaa aihetta tai teemaa!

Adoptioperheet ry:n hallitus edustaa adoptiokentän erilaisia ääniä ja päättää, mihin suuntaan yhdistyksen toimintaa luotsataan. Haluaisitko sinä tulla mukaan päättämään siitä?

Yhdistyksen hallituksessa toimiminen on luottamustehtävä, johon valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan edellisen vuoden syyskokouksessa (yleensä marras-joulukuussa).

Käytännössä hallitus pitää yhteyttä sähköpostitse ja kokoontuu muutaman kerran vuodessa yhdistyksen toimistolle Helsinkiin (matkakulut korvataan). Myös etäosallistuminen kokouksiin on yleensä mahdollista.

Voit kysyä lisätietoja ja ilmoittaa halukkuudestasi hallitustyöskentelyyn lähettämällä sähköpostia tai soittamalla toiminnanjohtajalle.

Hallitus ohjaa ja valvoo järjestön toimintaa jäsenistön edun nimissä, yhdistyksen perusajatuksen näkymisestä toiminnassa sekä vastaa yhdistyksen taloudesta ja sosiaalisista tuloksista. Yhdistyslain mukaan hallituksen tehtävänä on:

  • Linjata yhdistyksen toimintastrategia, visio ja arvot. Sääntöjen ja strategian pohjalta linjataan, mihin yhdistys on matkalla ja miten
  • Hoitaa huolellisesti yhdistyksen asioita
  • Huolehtia kirjanpidon lainmukaisuudesta ja varojen hoidon luotettavuudesta
  • Edustaa yhdistystä
  • Tuoda kevätkokoukseen tilinpäätös, toimintakertomus ja syyskokoukseen toimintasuunnitelma, talousarvio ja ehdotus jäsenmaksuiksi

Tule mukaan tekemään lehteä! Mukaan kaivataan monenlaista osaamista ja niin adoptoitujen, adoptiovanhempien kuin adoptio-odottajienkin ääntä!

Lehtitiimissä voit osallistua lehden tekoon esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Vinkkaa hyvistä juttuideoista, uusista tuotteista, hyvistä tyypeistä haastateltaviksi
  • Anna kuviasi lehden käyttöön erilaisista arkisista tilanteista (voit itse määritellä, saako niitä julkaista vain paperilehdessä vai myös nettiin ladattavissa näköisartikkeleissa)
  • Tule kuvaamaan haastateltavia tai esimerkiksi tapahtumia, joista teemme juttuja lehteen (sovitut matkakulut korvataan)
  • Kirjoita pieniä uutisia, tee muistiinpanoja eri tapahtumista tai seminaareista juttujen taustoiksi yms.
  • Tee itsenäisesti isoja henkilöhaastatteluja tai asia-artikkeleita yms. (sovitut matkakulut korvataan)
  • Oikolue ja korjaa kirjoitusvirheitä
  • Etsi lähdeaineistoa

Adoptioperheet-lehti on ainoa suomenkielinen adoptioaiheinen julkaisu ja kirjaimellisesti yhdistyksen jäseniltä jäsenille. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja jokaisella lehdellä on oma teemansa, joista päätetään lehtitiimissä etukäteen.

Tekemisen helpottamiseksi lehdelle on määritelty numerosta toiseen toistuva konsepti eli raamit, joiden sisällöksi toimituspäällikkö pyytää juttuja ja kuvia lehtiryhmäläisiltä. Ryhmäläiset voivat Facebookissa myös yhdessä ideoida, kehitellä sekä tarjota vertaisluettaviksi ja kommentoitavaksi juttujaan. Juttujen merkkimäärät ja aineistojen toimituspäivät saat toimituspäälliköltä.

Yhdistyksellä on käytössä myös ammattioikolukija sekä -taittaja eli lehden tekijöille on tarjolla taustatukea ja neuvoja kirjoittamiseen ja kuvaamiseen.

Lehden tekemiseen osallistut helposti etänä, sillä lehtitiimi kommunikoi Facebookissa omassa ryhmässään sekä sähköpostitse tarvittaessa. Tiimi myös kokoontuu yhteen noin kerran vuodessa.

Nuorisotoiminnan kehittämisryhmä

Nuorisotoiminnan kehittämisryhmä kokoontuu noin kerran vuodessa suunnittelemaan Adoptioperheet ry:n nuorisotoimintaa.

Tapaamiset sisältävät tavallisesti sekä suunnittelua että kevyempää virkistäytymistä mukavien aktiviteettien ja yhteisen ruokailun merkeissä.

Jos olet 13–29-vuotias adoptoitu nuori, olet tervetullut mukaan vaikuttamaan siihen, millaista nuorisotoimintaa Adoptioperheet järjestää.

Kehittämisryhmä on kevyt vapaaehtoistyön muoto, jossa voit itse päättää, milloin pystyt osallistumaan ryhmän tapaamisiin.

Tapaamiset järjestetään pääasiassa Helsingissä, mutta myös muita paikkakuntia voidaan harkita mahdollisuuksien ja jäsenten mukaan. Yhdistys myös korvaa kehittämisryhmään osallistuvien matkakulut edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan.

Ota yhteyttä ja tule mukaan vaikuttamaan, millaista toimintaa Adoptioperheet ry järjestää adoptoiduille nuorille!

Aikuisten adoptoitujen toiminnan kehittämisryhmä

Haluatko osallistua aikuisista adoptoiduista koostuvaan kehittämisryhmään, joka kokoontuu noin kerran vuodessa muutaman tunnin kerrallaan yhdistyksen työntekijän koordinoimana?

Kehittämisryhmä on kevyt vapaaehtoistyön muoto, jossa voit itse päättää, milloin pystyt osallistumaan ryhmän tapaamisiin.

Tapaamiset järjestetään pääasiassa Helsingissä, mutta myös muita paikkakuntia voidaan harkita mahdollisuuksien ja jäsenten mukaan.

Yhdistys myös korvaa kehittämisryhmään osallistuvien matkakulut edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan.

Ota yhteyttä ja tule mukaan vaikuttamaan, millaista toimintaa Adoptioperheet ry järjestää aikuisille adoptoiduille!

Leirikummi on 15-29-vuotias kotimaan tai kansainvälisesti adoptoitu nuori, joka toimii vapaaehtoisena vertaisohjaajana esimerkkinä leiriläisille sekä ohjaajien apuna leireillämme.

Leirikummin tehtävänä on olla myönteisenä esikuvana nuoremmille leiriläisille sekä kannustaa heitä leirin ohjelmaan osallistumisessa. Leirikummien itse ei tarvitse ohjata leirillä mitään aktiviteettia, vaan se on leirikeskuksen henkilökunnan vastuulla.

Lapset ovat aiemmilla leireillä ottaneet kummit heti omikseen ja fanittaneet heitä, joten homma on takuulla kivaa ja positiivista. Kustannamme leirikummeille julkisilla kulkuneuvoilla matkat leirikeskukseen ja takaisin sekä tarjoamme siellä majoituksen ja ruokailut koko viikonlopun ajan.

Lisää tietoa leiritoiminnastamme!

Leirikummeilta toivomme ennen kaikkea intoa ja positiivista asennetta tehtävää kohtaan. Avuksi leirikummin tehtävissä on kyky heittäytyä mukaan leirin ohjelmaan sekä huomioida tasapuolisesti leiriläisiä.

Leirikummina pääset ilmaiseksi mukaan Adoptioperheet ry:n järjestämille leireille ja sinulla on mahdollisuus saada kokemusta leiri- ja nuorisotyöstä sekä todistus leirikummina toimimisesta. Tämän kaiken lisäksi saat leirikummina mahtavan leirikokemuksen!

Maatapaamisiksi kutsutaan juurimaiden omia kulttuuritapahtumia, jotka kokoavat tietystä maasta adoptoineet yhteen viettämään vapaa-aikaa, useimmiten viikonlopuksi kesäaikaan. Maatapaamiset järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin.

Parasta maatapaamisten järjestämisessä on yhdessä järjestelytiimin kanssa toimiminen ja projektimainen työskentely, jossa näkee oman työn tuloksen, kun tapahtuma koittaa. Tiimiläisten kannattaa jakaa järjestämisvastuut niin, että jokainen on vastuussa omasta osiostaan, esim. nuorten, aikuisten tai lasten ohjelmasta, ilmoittautumisista, iltajuhlasta tai tiedottamisesta.

Järjestäjänä kannattaa muistaa, että sinulla on mahdollisuus tehdä tapahtumasta omannäköisesi!

Tuemme maatapaamisia ja vapaaehtoisiamme:

  • Info-videolla tai halutessanne pitämällä kerran vuodessa koulutuksen järjestäjille
  • Viestinnällisesti jakamalla maatapaamisen mainoksia/linkkejä/viestejä yms. eteenpäin Adoptioperheiden nettisivuille, lehteen, sosiaaliseen mediaan ja uutiskirjeisiin
  • Mahdollistamalla palautteen keruun nettilomakkeen kautta
  • Tarjoamalla tapaturmavakuutuksen kaikille maatapaamiseen osallistuville
  • Avustamalla tarvittaessa palkanmaksussa esim. luennoitsijalle tai lastenhoitajalle
  • Tarjoamalla 150 euron verran rahallista tukea kuitteja vastaan
  • Tuottamalla maatapaamisjärjestäjien oppaan
  • Tarjoamalla näkyvyyttä

Toivomme maatapaamisten järjestäjiltä:

  • Itsenäistä maatapaamisen järjestämistä, jotta yhdistyksen työntekijä ehtii tasapuolisesti tukea kaikkia yhdistyksen vapaaehtoisia. Neuvoa saa aina kysyä!
  • Järjestäjien yhteydenottoa ajoissa ennen tapahtumaa, jotta maatapaamisesta ehditään tiedottaa yhdistyksen kanavissa (vähintään 2 kk ennen tapaamista)
  • Ennen tapaamista vähintään kerran viestinnällisen virkkeen ja/tai mainoskuvan toimittamista Adoptioperheille tapahtuman markkinointia varten
  • Yhdistyksen toiminnasta tiedottamista mm. jakamalla esitteitä ja Adoptioperheet-lehteä (yhdistyksen työntekijä lähettää pyydettäessä materiaaleja postitse tai niitä voi noutaa yhdistyksen toimistolta)
  • Näkyvänsä maatapaamisen verkkosivuilla yhteistyökumppaneiden listassa linkin kera (jos nettisivuille haluaa laittaa Adoptioperheiden logon, sen saa pyytämällä [email protected])
  • Ainakin joku järjestelytiimistä olisi Adoptioperheet ry:n jäsen
  • Tapaamisen aikana tai sen jälkeen kuva sekä lyhyt, sosiaaliseen mediaan sopiva teksti, mitä tapaamisessa tehtiin ja millainen tunnelma oli
  • Kahden kuukauden sisällä tapaamisesta raporttia siitä, paljonko oli osallistujia ja miten tapaaminen meni
  • Kuvan alkuperäisistä kuitista sekä tarvittavat tiedot avustuksen maksamiseksi

Haluaisitko tarjota vertaistukea omalta kotisohvaltasi käsin? Silloin vapaaehtoisena toimiminen verkossa voisi olla sinun juttusi!

Järjestämme adoptiovanhemmille ja -odottajille suunnattuja chatteja Tukinetissä, ja verkkovapaaehtoisen tehtävänä on ohjata näitä verkkokeskusteluja. Ohjaajan tarkoituksena on saada vertaistuki viriämään chattiin osallistuvien keskustelijoiden välillä.

Käytännössä verkkovapaaehtoinen

  • avaa chatin ilmoitettuun alkamisaikaan
  • esittelee keskustelunaiheen
  • tervehtii chattiin kirjautuvat osallistujat
  • johdattelee keskustelua tarvittaessa esimerkiksi osallistujille suunnatuilla kysymyksillä
  • huolehtii, että keskustelu pysyy anonyymina ja asiallisena
  • muistuttaa välillä, paljonko aikaa chatissa on jäljellä
  • sulkee chatin ilmoitettuun loppumisaikaan (chat ei tallennu mihinkään)

Sekä keskusteluohjaajat että keskustelijat osallistuvat chatteihin nimimerkillä.

Verkkovapaaehtoisena pääset vaikuttamaan siihen, mistä aiheista Adoptioperheet tarjoaa verkkovertaistukea. Chat-ohjaajilla on salainen ryhmä Facebookissa, jossa ideoidaan yhdessä tulevien chattien teemoja ja jaetaan chattien ohjausvuorot ryhmäläisten kesken.

Chatteja voit ohjata vuodessa juuri niin monta, kuin itse haluat. Yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori hoitaa chattien aikatauluttamisen sekä vastaa niistä tiedottamisesta kohdeyleisölle.

Haluaisitko jutella adoptiosta muiden kanssa, mutta omalla paikkakunnallasi ei vielä kokoonnu vertaisryhmää? Tai haluaisitko järjestää toimintaa vaikkapa adoptoiduille nuorille? Silloin tämä voisi olla sinun juttusi.

Paikalliset vertaisryhmät keräävät säännöllisesti adoptioperheitä, adoptio-odottajia sekä adoptoituja lapsia, nuoria ja aikuisia yhteen ympäri Suomen esimerkiksi kahvikupin ääreen tai touhuamaan yhdessä jotain toiminnallista, kuten askartelemaan tai liikkumaan.

Ryhmien toiminnan suunnittelusta ja järjestämisestä vastaavat vapaaehtoiset ryhmänvetäjät, kukin omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan sekä mielenkiinnon kohteitaan hyödyntäen.

Tuemme ryhmien toimintaa tiedottamalla niistä sekä myöntämällä vuosittain toiminta-avustusta kullekin ryhmälle. Lisäksi tarjoamme ryhmänvetäjille säännöllisesti koulutusta ja tuotamme materiaalia ryhmätoiminnan tueksi.

Voit tutustua olemassa oleviin ryhmiin sivuillamme.

Yhdistys tukee ryhmiä ja vapaaehtoisiaan:

  • Ryhmän tiedottamisessa (mm. Facebook ja kotisivut)
  • Avustamalla rahallisesti
  • Tukemalla esimerkiksi sopivan paikan etsinnässä ja ohjelman miettimisessä
  • Tarjoamalla ryhmälle tapaturmavakuutuksen ja jäsenvetäjälle vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen
  • Kouluttamalla ryhmänvetäjiä vähintään kerran vuodessa
  • Lähettämällä kuusi vapaaehtoisten uutiskirjettä vuodessa
  • Ylläpitämällä ryhmänvetäjien Facebook-ryhmää
  • Ryhmänvetäjien tietopaketilla
  • Aina saa pyytää tukea tarvittaessa!

Ryhmänvetäjän tehtävät

  • Tilojen hankkiminen ja varaaminen
  • Viestiminen ryhmälle ja Adoptioperheet ry:lle kokoontumisista
  • Tapaamisten lisääminen tapahtumakalenteriin
  • Ohjelman ideointi (yhdessä ryhmäläisten kanssa)
  • Kerran vuodessa raportin toimittaminen Adoptioperheet ry:lle osallistujien lukumääristä ja toiminnasta
  • Kokoontumisissa ihmisten huomiointi ja kohtaaminen

Vinkkejä ryhmänvetäjälle

  • Ryhmän vetämistä voi kokeilla: voit esimerkiksi sitoutua kolmen tai neljän kerran vetämiseen ja miettiä sen jälkeen, haluatko jatkaa.
  • Kannattaa tiedottaa ryhmän toiminnasta hyvissä ajoin ryhmän jäsenille sekä merkitä tapaaminen Adoptioperheet ry:n kalenteriin. Viime tipassa laitettu kutsu harvoin toimii.
  • On ihan normaalia, että tapaamiskutsua joutuu toistamaan, jotta ihmiset ilmoittautuvat tapaamiseen. Vika ei ole sinussa vaan informaatiotulvassa, jonka keskellä suurin osa meistä elää.
  • Kokoontumispaikkoja voi halutessaan vaihdella. Moni ryhmä tekee esimerkiksi kesällä piknikin, luontoretken tai talvella reissun pulkkamäkeen.
  • Vaikka kyseessä olisi koko perheen ryhmä, on ok tavata joskus ihan vain aikuisten kesken.
  • Suunnitelkaa toimintaa koko ryhmän kesken ja jakakaa vastuuta osallistujien kesken. Ihmiset sitoutuvat, kun toiminta on mielekästä, eikä kukaan uuvu, kun kaikki tekevät yhdessä.
  • Jos mietit ryhmän vetämisen lopettamista, kannattaa ottaa yhteys henkilökuntaan. Mietitään yhdessä, löytyisikö ryhmälle uusi vetäjä. Omasta jaksamisesta pitää huolehtia, eikä vapaaehtoistyön lopettamisessa ole mitään väärää.

Työkaluja vapaaehtoisille

PDF-tiedostot aukeavat uuteen ikkunaan, josta voit halutessasi ladata ne omaan laitteeseesi.

Linkkejä ja vinkkejä


Tule vapaaehtoiseksi!

Elias Helminen

Vertaistoiminnan asiantuntija

Yhteyshenkilö adoptoitujen aikuisten toiminnan sekä heidän vapaaehtoistoimintansa osalta

045 882 7080

[email protected]

suomi, englanti

Jonas Hjärtberg

Nuorisotoiminnan koordinaattori

Yhteyshenkilö adoptoitujen nuorten sekä heidän vapaaehtoistoimintansa osalta

040 612 8904

[email protected]

suomi, ruotsi, englanti

Altti Rannikko

Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija

Yhteyshenkilö adoptiovanhempien ja -odottajien sekä heidän vapaaehtoistoimintansa osalta

045 186 9300

[email protected]

suomi, ruotsi, englanti

Satu Lehtinen

Mentoritoiminnan asiantuntija

Yhteyshenkilö mentoritoiminnan ja mentoreiden vapaaehtoistoiminnan osalta

050 543 2674

[email protected]

suomi, englanti

Adoptioperheet ry
Kalevankatu 16,
00100 Helsinki