Tuetut lomat

LOMIEN MYÖNTÄMISPERUSTEITA ON PÄIVITETTY!

Tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Päivitys koskee jo vuoden 2024 lomien lomahakua.

STEA sekä lomajärjestöt ovat tehneet päivityksen loman myöntämisperusteisiin. Päivityksellä pyritään varmistamaan, että tuetuille lomille osallistuu mahdollisimman paljon lomalaisia, jotka eivät ole ennen olleet tuetulla lomalla. Rahoittajan ja lomajärjestöjen tavoitteena on, että mahdollisimman moni tuettua lomaa tarvitseva pääsee lomalle vähintään kerran.
Lue lisää MTLH:n sivuilta

Tuetut lomamme on tarkoitettu kaikille kohderyhmillemme, aikuisten adoptoitujen ja sekä kotimaan että kv-adoption kautta adoptoineille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry on myöntänyt meille kaksi lomaa vuodelle 2024, pääsiäisen aikoihin Savonlinnassa ja heinäkuun lopussa Rokualla Pohjois-Suomessa. Lomat myöntää ja kutsut lomille lähettää MTLH ry. Myös mahdollisissa peruutustapauksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä MTLH:oon.

Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n logo

Tuetut lomat 2024

Pääsiäisen loma Tanhuvaaran urheiluopistolla

Ajankohta: to 28.03.2024 – ti 02.04.2024
Lomateema: Vertaisloma lapsiperheille
Lomapaikka: Tanhuvaaran Urheiluopisto (Moinsalmentie 1042, 57230 Savonlinna)
Osallistujamäärä: 10 perhettä
Hakuaikaa päättyy: 28.12.2023

MTLH:n sähköinen hakulomake. Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

Heinäkuun loma Rokualla

Ajankohta: su 21.07.2024 – pe 26.07.2024
Lomateema: Vertaisloma lapsiperheille
Lomapaikka: Rokua Health & Spa  (Kuntoraitti 2, 91670 Rokua)
Osallistujamäärä: 10 perhettä
Hakuaika päättyy: 21.04.2024

MTLH:n sähköinen hakulomake. Voit myös tulostaa lomakkeen ja postittaa sen määräaikaan mennessä MTLH:lle.  

Ei me varmaan voida hakea sinne….

Tuetut lomat on tarkoitettu adoption koskettamille perheille, joissa toivotaan yhteistä aikaa. Lue millaisia harhaluuloja hakemiseen liittyy!

Blogikirjoitus ”Viisi myyttiä Adoptioperheitten tuetuista lomista”

5 kysymystä tuettujen lomien asiantuntijalle

MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylöselle vastaa kysymyksiin tuetuista lomista. Lue Päivi Suutarin kokoamasta jutusta, mitä etua on hakea no. yhdistyksen omalle erityisryhmälle osoitetulle lomalle ja mitä hakemuksessa kannattaa huomioida.

MTLH:n sivuilta löytyy myös tietoa hakemisesta (aukeaa eri välilehdelle).

Mikä tuettu loma?

Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin ladata akkuja adoptioperheen arkeen. Lomiin sisältyy täysihoito, majoitus perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1–4 vuotiaiden lastenhoito (4 x 2 h), jonka järjestää lomapaikka.

Aikuiset ja 17 vuotta täyttäneet maksavat lomasta omavastuun (25 €/henkilö/vrk), mutta lapset (alle 17-vuotiaat) pääsevät lomailemaan ilmaiseksi. Adoptioperheiden tuetuilla lomilla on mahdollista kokoontua vertaisten kesken, ja lomapaikka tarjoaa mukavaa tekemistä kaikenikäisille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hakemus lomalle tulee jättää viimeistään kolme (3) kuukautta ennen loman alkamisajankohtaa. Voit hakea luonnollisesti myös muita tuettuja perhelomia kuin adoptioperheille kiintiöityjä lomia. Muistathan, että samalle perheelle voidaan myöntää tuettu loma korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään järjestävän lomajärjestön sivuilla. Jos haluat, voit hakea myös jollekin muulle lomajärjestöjen tuetulle perhelomalle kuin adoption kohderyhmille suunnatulle. Katso alta, miten perustella perheesi tarve tuetulle lomalle. Perusteluihin kannattaa käyttää aikaa, sillä ne yleensä ratkaisevat, kenelle monista hakijoista lomatuki myönnetään.

HUOM! Adoptioperheet ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Yhdistyksen kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina järjestävän lomajärjestön kautta.

Tuetut lomat ovat suunnattu ihmisille, joiden olisi muuten taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle. Myös terveydelliset ja sosiaaliset haasteet kannattaa mainita perusteina loman tarpeelle.

Aikuinen adoptoitu voi tuoda esille esim. vertaistuen ja -keskustelun tarpeen, adoption mahdolliset vaikutukset omaan elämään ja arkeen sekä mahdolliset kustannukset esim. tukipalveluihin kuten terapiaan liittyen. 

Adoptiovanhempien kannattaa mainita adoptioprosessin ja mahdollisen hakumatkan kustannukset sekä lapsen kotihoidon vaikutukset perheen talouteen, sekä arkielämän kuormittavuus.

Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan tuetun loman voi saada korkeintaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Lomatukea myönnettäessä huomioidaan kaikilta lomajärjestöiltä myönnetty lomatuki.

Hakemuksessa kannattaa esittää myös vaihtoehtoisia loma-aikoja. (Tosin silloin kyse on muusta lomasta, jollaiselle muiden adoptioperheiden osuminen on epätodennäköistä.) Hakemukset säilyvät automaattisesti jonossa mahdollisia peruutuspaikkoja varten. Perusteluja-kohtaan on syytä kirjoittaa myös mahdolliset ruokavaliossa huomioitavat asiat. Lemmikkieläimen mukaan ottamisesta on sovittava suoraan lomakohteen kanssa.

Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa suoraan lomajärjestöön viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille. Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan/vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen. Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.

Kyselyjä voi tehdä MTLH:sta 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 puhelinnumerosta 010 2193 460.

Mitä loma maksaa?

Vuoden 2024 lomaviikoilla aikuisten ja 17 vuotta täyttäneiden omavastuuosuus on 125 € ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta. MTLH laskuttaa sen suoraan lomalle valituilta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus, lomapaikan allasosaston ja/tai kuntosalin käyttö, mahdollinen ryhmäkohtainen ohjelma ja yleinen vapaa-ajan ohjelma. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin.

Lisätietoja MTLH:lta

Kyselyjä voi tehdä MTLH:sta 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 puhelinnumerosta 010 2193 460.

Voit lukea lisää tuetuista lomista ja niille hakemisesta lomajärjestö MTLHn verkkosivuilta.

MTLH:n yleiseen lomahakemukseen verkossa ja Adoptioperheiden tuettujen lomien verkkolomakkeeseen (avautuvat uuteen välilehteen)

Jos taas olet kiinnostunut adoptoitujen lasten ja nuorten leireistä, löydät tietoa leirit-sivultamme.

X