Olet täällä

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus osuu erittäin tärkeään vaiheeseen adoptoidun lapsen elämässä, sillä iänmukaisten kehitystehtävien lisäksi lapsen haasteena on luoda ja syventää turvallisia kiintymyssuhteita uudessa perheessään. Kansainvälisessä adoptiossa vaihtuvat lisäksi kieli ja ympäröivä kulttuuri. Vuorovaikutus päivähoidon ja perheen välillä on siksi erittäin tärkeää. Erityisesti aloitusvaiheeseen kannattaa panostaa, ja antaa lapselle reilusti aikaa sopeutua jälleen uuteen, isoon muutokseen elämässä. Adoptoidulle lapselle pysyvyys ja turvallisuus ovat korostuneen tärkeitä asioita. Toisaalta se, mikä on hyvää ja laadukasta varhaiskasvatusta adoptiolapselle, on sitä myös muille lapsille.

Tutustu sähköiseen päivähoito-oppaaseen varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Perheaikaa.fi-sivustolta löytyy puolen tunnin mittainen nettiluento Adoptiolapsi päivähoidossa. Myös nettiluento Kiintymyssuhde adoptioperheen arjessa antaa hyvää tietoa siitä, missä adoptoitu lapsi tarvitsee erityistä tukea.

Rasismi koskettaa usein kansainvälisesti adoptoituja lapsia jo päiväkoti-iässä. Akatemiatutkija Anna Rastaan kirjoitus Rasismi ja antirasismi osana adoptioperheen elämää (2017) auttaa ymmärtämään ilmiötä.

Adoptiosta Talentian Kasvu-lehdessä (sivulla 7).

Sekä kotiin että päivähoitoon suositeltava kirjahankinta on "Sarika, tyttö Intiasta" (kustantaja Kustannus Oy Pieni Karhu).