Adoptoiduille aikuisille

Moni aikuinen adoptoitu kokee kaipaavansa vertaistukea ja -toimintaa. Osalle tieto omasta adoptiosta on saattanut tulla vasta vanhemmalla iällä ja tällöin, kuten muidenkin mietityttävien asioiden kanssa, voi olla avuksi keskustella vertaisen kanssa.

”Se oli jännä tunne, kun ensimmäistä kertaa sai jutella jonkun kanssa, joka oikeasti ymmärtää. Ei tarvinnut selitellä, vaan toinen ymmärsi heti. Se tuntui helpottavalta ja voimaannuttavalta. Oli kiva huomata, että muutkin ovat miettineet samoja asioita ja käyneet läpi samoja tunteita. Tapaaminen oli todella rento, ihmiset mukavia ja itse sai olla sen verran äänessä, kun halusi. Puhuimme, nauroimme ja meillä oli hauskaa.” -Adoptoitu

Jokaisella adoptoidulla on oma tarinansa, kokemuksensa ja näkemyksensä adoptioon liittyen. Vertaistuen sekä muiden tukimuotojen tarve on hyvin yksilöllistä, mutta ajatusten ja tunteiden jakaminen saman kokeneen kanssa voi joskus tuntua helpommalta.

Mahtavat vapaaehtoisemme järjestävät valtakunnallisesti vertaistapaamisia, koulutuksia sekä muuta mielenkiintoista ohjelmaa aikuisille adoptoiduille sekä suomeksi että ruotsiksi. Tapaamisia on järjestetty mm. Uudellamaalla, Turussa, Tampereella, Pohjanmaalla sekä Ahvenanmaalla, mutta myös yksittäisiä kokoontumisia tai uusia ryhmiä saa perustaa! Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan, miten homma saataisiin käyntiin! Toiminta perustuu tasavertaisuuteen, toistemme kunnioittamiseen ja luottamuksellisuuteen.

Toimintaa aikuisille adoptoiduille 2023

Kansainvälisesti adoptoitujen aikuisten etätapaaminen

Aika: Lauantai 2.3. klo 14.00-15.30
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kansainvälisesti sekä kotimaan adoptoiduille aikuisille ja järjestetään Zoom-alustalla

Tapaamista vetää vapaaehtoisemme ja aikuinen adoptoitu Jasmin. Tule tapaamaan muita aikuisia kv-adoptoituja ja keskustelemaan etänä heidän kanssaan. Tapaamiseen voi tulla matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaan.

Ilmoittaudu mukaan tästä! Ilmoittautuminen to 29.2. mennessä!

Minäkuva-työpaja adoptoiduille

Tapahtumaan on vielä yksi paikka vapaana!

Aika: Lauantai 9.3. – sunnuntai 10.3.
Lisätietoa: Tapahtuma on suunnattu kaikille yli 15-vuotiaille kansainvälisesti sekä kotimaan adoptoiduille ja järjestetään Helsingissä Adoptioperheet ry:n tiloissa

Tule tapaamaan muita adoptoituja ja kuuntelemaan heidän tarinoitaan ja jakaa halutessasi myös omaa tarinaasi. Luovassa työpajassa ei suoriteta, eikä vertailla vaan jokainen tekee omaa matkaansa minäkuvaansa. Mukaan tarvitset vain puhelimen tai kameran, jolla voit ottaa kuvia. Ota myös mukaasi yksi kuva lapsuudestasi. Työpajassa kuvataan sekä kirjoitetaan kuvasta. Osallistumiseen ei vaadita mitään ennakko-osaamista tai erityistaitoja!

Työpaja kustantaa osallistujille 50 € / hlö koko viikonlopulta ja mikäli asut kauempana pk-seudun ulkopuolella, mutta olisit kiinnostunut osallistumaan, kannattaa lukea lisää ilmoittautumislomakkeesta!

Ilmoittaudu mukaan tästä! Ilmoittaudu jonoon su 3.3. mennessä!

Adoptoitujen aikuisten etätapaaminen

Aika: Keskiviikko 13.3. klo 17.30-20.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kansainvälisesti sekä kotimaan adoptoiduille aikuisille ja järjestetään Zoom-alustalla

Tapaamisen teemana on ”adoptio ja tunteet”. Tapaamista vetää itsekin aikuinen adoptoitu Karoliina Ståhlhammar. Tule keskustelemaan tapaamisen teemasta ja tapaamaan muita aikuisia adoptoituja. Tapaamiseen voi tulla matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaan.

Ilmoittaudu mukaan tästä! Ilmoittautuminen ma 11.3. mennessä!

Kotimaan adoptoitujen aikuisten etätapaaminen

Aika: Keskiviikko 10.4. klo 17.30-19.00
Lisätietoa: Etätapaaminen on suunnattu kaikille kotimaan adoptoiduille aikuisille ja järjestetään Zoom-alustalla

Tapaamisen teema tarkentuu myöhemmin. Tapaamista vetää itsekin aikuinen adoptoitu Karoliina Ståhlhammar. Tule keskustelemaan tapaamisen teemasta ja tapaamaan muita aikuisia adoptoituja. Tapaamiseen voi tulla matalalla kynnyksellä ja vaikka vain kuuntelemaan.

Ilmoittautuminen aukeaa maaliskuussa 2024!

Aikuisten adoptoitujen ryhmät

Oulun seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä etsii vetäjää!

Jos sinua kiinnostaisi olla järjestämässä aikuisten adoptoitujen tapaamisia Oulun seudulla, ota yhteyttä vertaistoiminnan asiantuntijaan.

Pirkanmaan aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Tampereen seudulla. Lisätietoa ryhmänvetäjä Sannalta sähköpostitse: artsanna(a)gmail.com tai puhelimitse: 044 519 9477. Ryhmällä on myös yksityinen Facebook-ryhmä, jonka löydät tästä!

Pk-seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu pääkaupunkiseudulla ja sitä vetävät aikuiset adoptoidut Naa ja Mira. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Naalta sähköpostitse: stellanaasippola(a)yahoo.co.uk tai puhelimitse: 050 305 6493.

Kokkolan seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Kokkolan seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Eeva-Marialta sähköpostitse: eeva-maria.santamaa(a)anvianet.fi tai puhelimitse: 040 079 7517.

Vuxna adopterade i Huvudstadsregionen

Kontaktpersoner: Sabina Söderlund-Myllyharju & Maria Manninen. Nya intresserade kan ta kontakt med Sabina Söderlund-Myllyharju via Facebook/Messenger för mer information.

Vaasan seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä etsii vetäjää!

Jos sinua kiinnostaisi olla järjestämässä aikuisten adoptoitujen tapaamisia Vaasan seudulla, ota yhteyttä vertaistoiminnan asiantuntijaan.

Turun seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Turun seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäjä Marjaanalta sähköpostitse: marjaana.valvee(a)outlook.com tai puhelimitse: 050 301 6364.

Jyväskylän seudun aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Jyväskylän seudulla. Voit tiedustella tapaamisista ryhmänvetäiltä Yulilta sähköpostitse: yuli_andrea_paz(a)hotmail.com, Facebookin tai Instagramin kautta tai Katjalta puhelimitse: 040 554 8064 tai sähköpostitse: poikokaope(a)gmail.com.

Adopterade i Jakobstads regionen

Kontaktpersoner: Conny Wiik. Om du är intresserad att vara med på följande träff kan du ta kontakt med Conny på tel: 050 351 5543 eller e-post: conny_wiik(a)hotmail.com.

Tampereen seudun nuoret aikuiset adoptoidut

Ryhmä kokoontuu Tampereen seudulla. Lisätietoja saat ryhmänvetäjä Iralta sähköpostitse: ira.tuomainen(a)gmail.com tai puhelimitse: 040 744 0267

Adopterade på Åland

Kontaktpersoner: Titti Sundblom. Om du är intresserad att vara med på följande träff kan du ta kontakt med Titti på e-post: tittis(a)aland.net

WhatsApp-ryhmiä adoptoiduille

Adoptoiduille nuorille ja aikuisille löytyy myös WhatsApp-ryhmiä, joissa jaetaan vertaistukea ja jutellaan erilaisista asioista.

Aikuisille adoptoiduille suunnattuun ryhmään voit liittyä laittamalla viestiä ryhmän ylläpitäjälle Naalle: stellanaasippola(a)yahoo.co.uk / 050 305 6493.

Thaimaasta adoptoiduille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuun ryhmään voit liittyä laittamalla viestiä ryhmän ylläpitäjälle Thidalle: 045 273 2500.

Muuta tietoa

Konkreettisia neuvoja juurien etsimiseen Juuret-oppaasta ja -sivustolta

Juuret-opas (PDF) julkaistiin vuonna 2019 erityisesti kansainvälisesti sekä kotimaan adoptoituja varten biologisen taustan selvitystyön tueksi. Voit ottaa Etsintäavain-oppaan pohjalta päivitetyn Juuret-oppaan tueksi, kun harkitset prosessin aloittamista tai olet jo siihen ryhtynyt. Juuret-opas auttaa sinut alkuun, antaa vinkkejä, tietoa ja toivottavasti löydät sen avulla vastauksia juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin. Ota rohkeasti yhteyttä palvelunantajaan tai meihin,  jos sinulla on kysymyksiä tai kaipaat ohjeistusta ja neuvoja. Olemme tukenasi ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme! Lue myös lisää juuret-sivustoltamme!

Opas löytyy tästä myös ruotsinkielisenä! (PDF)

Vertaistapaamiset

Vertaistapaamisia aikuisille adoptoiduille järjestetään eri puolilla Suomea sekä suomeksi että ruotsiksi. Tapaamiset ovat rentoja ja vapaamuotoisia, sisältäen juttelua, toisiin tutustumista ja hauskanpitoa. Joskus käydään piknikillä, kahvilla tai keksitään jotain muuta hauskaa tekemistä yhdessä. Toimintamuodot ovat ryhmän ja sen vetäjien itse päätettävissä.

Osallistujat ovat juuri sen verran aktiivisia ja kertovat itsestään sen verran, kuin itse haluavat. Pääsääntöisesti tapaamisissa ei ole ulkopuolisia, ellei toisin ilmoiteta. Tapaamiset ovat maksuttomia, ja kaikki kansainvälisesti ja kotimaan adoptoidut aikuiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Joskus tarpeen voi olla jonkun tietyn teeman varaan tai esim. adoptoidun läheisille suunnattu tilaisuus. Isomman tapahtuman järjestämiseksi kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä yhdistyksen henkilökuntaan, niin voimme olla paremmin avuksi!

Henkilökohtaista vertaistukea mentoritoiminnan kautta

Mentorihankkeen (rahoituksen) päätyttyä kartoitamme tällä hetkellä muita mahdollisuuksia jatkaa mentoritoimintaa. Valitettavasti tällä välin yhdistys ei etsi eikä pysty kouluttamaan toimintaan uusia mentoreita tai solmimaan uusia mentorisuhteita. Jo käynnissä olevia mentorisuhteita jatketaan toistaiseksi.

Vertaistukiryhmässä jutustelu ei tunnu kaikille luontaiselta ja joskus voi olla tarve saada jutella luottamuksellisesti vertaisen kanssa ihan kahden kesken. Tätä tarjoaa mentoritoiminta valtakunnallisesti sekä suomeksi että ruotsiksi, lue lisää täältä!

Kysy ammattilaiselta -palvelu adoptoiduille

Mietityttävätkö sinua esimerkiksi perintöasiat, adoptoidun oikeudet, ihmissuhteet tai perhesuhteet, oma adoptiotausta, juuret tai niiden etsiminen? Kysy ammattilaiselta -palvelu on kansainvälisesti ja kotimaan adoptoiduille suunnattu palvelu, jossa voit kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä vapaaehtoisilta adoptioon perehtyneiltä ammattilaisilta. Lue lisää täältä!

Täältä voit tutustua suoraan ammattilaisten vastauksiin!

Facebook-ryhmiä adoptoiduille

Kansainvälinen adoptio on suljettu ryhmä ja tarkoitettu kaikille kansainvälistä adoptiota harkitseville, prosessin aloittaneille ja oman lapsen ulkomailta jo saaneille sekä kansainvälisesti adoptoiduille. Voit laittaa halutessasi ryhmään liittymispyynnön.

Aikuiset adoptoidut on kaikille aikuisille adoptoiduille tarkoitettu suljettu ryhmä, jonka löydät nimen linkistä. Voit laittaa ryhmään liittymispyynnön.

Ip-leiriläiset ja muut adoptoidut on suljettu ryhmä, joka on tarkoitettu entisten Interpedian leireillä käyneille sekä muille adoptoiduille. Klikkaa nimeä ja pääset helposti kurkkaamaan ryhmän ja voit laittaa halutessasi liittymispyynnön.

Aikuiset Etiopiasta adoptoidut on suljettu ryhmä, joka on tarkoitettu Etiopiasta adoptoiduille aikuisille. Klikkaa nimeä ja pääset helposti kurkkaamaan ryhmän ja voit laittaa halutessasi liittymispyynnön.

Ruotsinkielinen aikuisten adoptoitujen ryhmä on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä Sabina Söderlund-Myllyharjuun: sabina.soderlund-myllyharju(at)carolin.fi

Finnish Adopted Youth on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä vertaistoiminnan suunnittelija Elias Helmiseen elias.helminen(a)adoptioperheet.fi

Venäjältä Suomeen adoptoidut on piilotettu ja tarvitset ylläpitäjän kutsun ryhmään päästäksesi. Ota yhteyttä Katjaan (044 5344 555 / koivisto.katja(at)outlook.com). Jos kiinnostusta ja halua löytyy, niin myös maatapaamisia voidaan järjestää!

ADÅ Svenskspråkig Facebook-grupp för adopterade, som är bosatta på Åland. Kontakta: minna.vihavainen(at)hus.fi

  • Elias Helminen
    Elias Helminen Vertaistoiminnan asiantuntija

      

    Yhteyshenkilö adoptoitujen aikuisten toiminnan sekä heidän vapaaehtoistoiminnan osalta
    045 882 7080

X