Ammattilaiselle

Kiitos, että perehdyt ammattilaisena adoptioon! Adoptoidun tai adoptiovanhemman asiakkaanasi on helpompi päästä itse asiaan, kun sinulla on jo valmiiksi perustiedot adoptioon liittyvistä teemoista!

Kaikilla adoptoiduilla on tietyssä mielessä traumatausta, mutta sen vakavuus tai ilmeneminen on hyvin yksilökohtaista.

Vaikkei kohtaamisiin (palveluissa) liittyisikään pahantahtoisia aikeita, voivat nämä tekijät muotoutua raskaaksi päivittäin kohdattuna. Ne vaikuttavat lisäksi siihen, miten perheet kokevat itsensä ja toisaalta miten perheet ajattelevat muiden heistä ajattelevan.”
– Anna Moring, Monimuotoisten perheiden verkoston johtava asiantuntija

Valtaosa adoptoiduista lapsista sopeutuu uuteen perheeseensä ja uuteen ympäristöön ajan myötä hyvin, mutta osa reagoi voimakkain psyykkisin oirein joko alusta alkaen tai muutaman kuukauden kotonaolon jälkeen. Lapsen oireilu voi olla hyvin monimuotoista. Jokaisella adoptoidulla lapsella on takanaan suurin mahdollinen menetyskokemus, ero biologisesta äidistä. Osa adoptoiduista lapsista on kokenut useita laitossijoituksia ennen uuteen perheeseensä pääsyä.

Linkki Duodecim-lehdessä julkaistuun artikkeliin lapsen psyykkisen trauman hoidosta (aukeaa eri välilehdelle).

Joskus ammattilaisista saattaa tuntua siltä, että adoptiovanhemmat ovat asiakkaina erityisen vaativia. Adoptiovanhemmat ovat läpikäyneet monen vuoden odotusprosessin, joten he ovat siten erittäin motivoituneita tekemään yhteistyötä ammattilaisten kanssa lapsensa parhaaksi. Adoptiolasten pitäminen omana erityisryhmänään saattaa tuntua epäreilulta muita lapsia kohtaan. Ajatuksena ei ole adoptiolasten suosiminen muiden lasten kustannuksella, vaan auttaa henkilökuntaa ymmärtämään adoptiolasten ja -perheiden haasteita.

”Adoptiolapsissa varhaisten separaatioiden seuraukset näkyvät usein kovin selkeästi. Lisäämällä ymmärrystä adoptiolasten tarpeista, lisääntyy tieto myös muiden turvattomasti kiintyneiden lasten tilanteesta. Heitä löytyy miltei joka lapsiryhmästä.”

Lastenpsykiatri Lotta Lassenius-Panula

Materiaaleja voi tilata verkkokauppamme kautta tai sähköpostitse toimisto(at)adoptioperheet.fi.

Meidän kauttamme voi myös tiedustella luennoitsijoita erilaisiin tilaisuuksiin. Henkilökohtaista neuvontaa voi saada maksutta Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattorilta, joka palvelee myös ammattilaisia.

X