Adoptio-odottajalle

Adoptio-odotus on ihan omanlainen raskaus. Matka lapsen luo sisältää monenlaisia etappeja, ja emotionaaliseksi vuoristoradaksikin sitä on kuvattu. Adoptioprosessi voi olla lyhyt tai pitkä, vaiherikas tai suoraviivainen.

Adoptiopolku alkaa siitä, kun hakija alkaa haaveilla lapsesta adoption kautta. Hän ryhtyy etsimään tietoa adoptiosta ja alkaa pohtia adoptioprosessin käynnistämistä. Adoptio-odotus on valmistautumista vanhemmuuteen. Matkalla voi olla epätietoisuutta prosessin kestosta ja etenemisestä, odotukseen liittyviä tunnevaihteluita, pelkoa prosessin keskeytymisestä, mutta ennen kaikkea adoptio-odotus on valmistautumista lapsen kotiintuloon.

Tilanteet voivat muuttua prosessin aikana ja odotus entisestään venyä hakijoista riippumattomista syistä. Silloin ovat läheisten lisäksi hyvänä tukena muut adoptioperheet ja –odottajat, jotka saman kokeneina ymmärtävät usein parhaiten. Kannattaa siis jo alkuvaiheessa liittyä Adoptioperheet-yhdistykseen, käydä tapaamisissa ja tutustua aktiivisesti muihin.

Lisäksi odotusaika kannattaa käyttää hyväkseen lukemalla ja käymällä luennoilla, sillä lapsen tulon jälkeinen aika voi olla niin intensiivistä, että valmistautumisesta on paljon hyötyä. Toki vanhemmaksi kasvetaan adoptioperheessäkin olemalla ja elämällä lapsen kanssa, mutta etukäteisvalmentautumisesta ei ole haittaa.

Tilaa meiltä materiaalia tutustuttavaksesi. Perustietoa adoptioprosessista ja adoption edellytyksistä löydät nettisivuiltamme.

Seuraamme kotimaan ja kansainvälisen odottajan ajatuksia heidän adoptiopoluillaan sekä jäsenlehdessämme että verkossa. Löydät varmasti molempien kirjoittajien jutuista tuttuja tunteita!

Jokaisen odottajan kannattaa luoda vahva adoptioverkosto ympärilleen. Se onnistuu helpoiten Adoptioperheet ry:n paikallisryhmien kautta. Kannattaa myös aktiivisesti osallistua maatapaamisiin sekä ryhmiin ja luentoihin.

Oletko tietoinen erilaisista tuista ja vapaista? Tutustu yhteenvetoomme, niin osaat ajaa etujasi jo lasta odottaessa.

Moni tietää, että Suomessa odotusajat ovat jopa 4–5 vuotta, ja ulkomailta adoptoitaessa perheellistyminen voi tapahtua nopeammin.”

Suomessa adoptoidaan Suomessa syntyneitä vauvoja hyvin harvoin (Kaleva, 2019)

Adoptio-odottajien Facebook-ryhmä

Adoptio-odottajille on perustettu ryhmä Facebookiin (salainen), johon voit liittyä kun olet ilmoittautunut adoptioneuvontaan. Ryhmässä odottajat voivat saada vertaistukea, neuvoja ja keskustella keskenään. Jos haluat mukaan ryhmään, voit laittaa sähköpostia ryhmän ylläpitäjälle osoitteeseen  [email protected]. Ylläpitäjä lisää sinut ryhmään. Kerro viestissäsi, millä sähköpostiosoitteella olet liittynyt Facebookiin, jotta sinut voidaan lisätä.

Videoita aiheesta:

Muita linkkejä:

X