Juuret

Omien juurien pohtiminen saattaa olla monelle joskus jopa elämän mittainen matka. Tarve ja kiinnostus oman taustan selvittämiseen voi herätä erilaisissa elämänvaiheissa, ja ilmentyä eri tavoin. On tärkeää aistia sekä ymmärtää adoptoidun tarve puhua tai olla puhumatta juuristaan.

Kiinnostuksen herättyä palvelunantajilla on merkittävä rooli adoptoidun juurien pohdinnassa ja selvittämisessä. Osa etsii tietoja omatoimisesti sosiaalisen median kautta, ja nyt rinnalle ovat nousseet myös erilaiset geenitestit.

Tekniikan kehityksen myötä kasvavat myös vaihtoehdot ja mahdollisuudet, mutta vastaan sattaa tämän lisäksi tulla sekä eettisiä kysymyksiä että jopa yllätyksiä.

Lue blogikirjoitus testauksesta: Min erfarenhet av DNA-test

Voinko etsiä alaikäisenä tietoja taustastani?

Adoptoidulla on oikeus pyytää taustatietojaan adoptioviranomaisilta iästä riippumatta. Joskus kuulee sanottavan, että adoptoidun tulee olla täysi-ikäinen saadakseen tietoa juuristaan. Tämä tieto ei pidä paikkaansa. On kuitenkin aina suositeltavampaa pyytää apua adoption ammattilaisilta kuin etsiä omin päin.

Alaikäinen voi olla yhteydessä sosiaalityöntekijään yhdessä adoptiovanhempiensa tai muun tukihenkilön kanssa, mutta myös yksin. Useimmat adoptiovanhemmat ymmärtävät lapsensa tiedontarvetta ja haluavat olla tukena etsinnässä. Jos vanhempasi eivät jostain syystä suhtaudu juurien etsimiseen myötämielisesti, sosiaalityöntekijä voi opastaa heitä tiedon ja avoimuuden tärkeydestä.

Vaikka adoptiovanhemmat vastustaisivat tietojen antamista, sinulla on joka tapauksessa oikeus palveluun ja tietoon juuristasi myös alaikäisenä. Adoptiovanhemmilla ei ole oikeutta kieltää sinua etsimästä tietoa. Koska asiakirjoissa voi olla jotain hankalia ja yllättäviä tietoja, on tärkeää, että sinä saat tarvittavan tuen niiden käsittelyssä, etkä jää yksin tietojen kanssa.

Jos et tiedä, miten voit toimia, voit aina olla yhteydessä meihin Adoptioperheissä ja voidaan yhdessä miettiä, miten edetä. Yhteystiedot löydät täältä!

Juuret -opas

Juuret-opas, joka on päivitetty ja laajennettu versio Adopterade Finland rf:n Etsintäavaimesta, julkaistiin kesällä 2019. Se on kirjoitettu tueksi erityisesti juuristaan kiinnostuneille adoptoiduille, mutta myös adoption muiden osapuolien sekä heitä ammattilaisina kohtaavien tueksi. Opas löytyy kokonaisuudessaan ilmaisena pdf-näköispainoksena sivuiltamme, ja painotuotteena sen voi tilata verkkokaupastamme.

Pääset avaamaan oppaan sähköisen version (pdf) alta löytyvistä linkeistä!

DNA-seminaarit

Adoptioperheet ry järjesti lokakuussa 2018 kaksi seminaaria genetiikan tutkimisen uusimmista tuulista.

Seminaareissa kerrottiin mm. DNA-testien antamasta terveys- ja taustatiedosta (Peter Hackman, dosentti HY), geenitiedon mahdollisuuksista ja riskeistä (Karoliina Snell, sosiologian dosentti HY), mitä ajatuksia sekä tunteita geenit ja juuritieto voivat ihmisissä herättää (Mirka Paavilainen, psykologi ja psykoterapeutti) ja kokemuspuheenvuoroja. Helsingissä käytiin paneelikeskustelua aiheisiin liittyen, ja Tampereen seminaarissa ryhmätyöskentelyä.

Linkit videotaltiointeihin YouTube-sivuillamme löytyvät alta.

Helsingin tapahtuman taltioinnit

Katso YouTube – kanavaltamme:

Helsingin seminaarin osa 1
Helsingin seminaarin osa 2

Tampereen tapahtuman taltiointi

Katso YouTube – kanavaltamme:

Tampereen seminaarin yleinen osuus 

Adoptoidun ääni -podcast

Yhteiset Lapsemme ry:n Adoptoidun ääni -podcasteissa on käsitelty myös DNA-testausta, juuria, juurimatkoja ja jälkipalveluita:

• Jakso 9, vieraana Marja Pirttivaara
(kesto 49 min)
• Jakso 10, vieraana Marja Pirttivaara
(kesto 1 h 09 min)
• Jakso 12, vieraana Malla Jauhiainen
(kesto 34 min)
• Jakso 13, vieraana Linn Ahlfors
(kesto 33 min)

X