Tuetut lomat

Lomajärjestöt seuraavat tarkkaan tilannetta ja päivittyviä viranomaisohjeita. Ihmisten terveys ja turvallisuus ovat etusijalla sosiaalisessa lomatoiminnassa.

Jos jokin loma perutaan, lomajärjestö on yhteydessä lomalle valittuihin.

MTLH on koonnut koronaa koskevat, useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset verkkoon: mtlh.fi/loman-hakeminen/korona-usein-kysytyt-kysymykset/

Tuetut lomamme on tarkoitettu kaikille kohderyhmillemme, aikuisten adoptoitujen ja sekä kotimaan että kv-adoption kautta adoptoineille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry on myöntänyt meille seuraavat lomat vuodelle 20220:

Vuokatin Urheiluopisto 14.04.2022 -19.04.2022
Liikuntakeskus Pajulahti  10.07.2022 -15.07.2022

Valinnat vuoden 2021 lomille on tehty ja henkilöihin on oltu yhteydessä. Muille tuetuille lomille voi hakea lomajärjestöjen yleisen haun kautta.

 

Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n logo

Koronaohjeistus tuettuihin lomiin liittyen

  • Lomakohteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Hygieniaan, turvaväleihin, ohjelmien järjestämiseen on muun muassa kiinnitetty erityistä huomiota. Yksin matkustaville lomalaisille pyritään järjestämään tällä hetkellä majoitus yhden hengen huoneessa. 

  • MTLH suosittelee vahvasti kasvomaskin käyttämistä. Kaikille lomalaisille tarjotaan maskit lomakohteissa (4 kpl/pv). Suositus koskee ensisijaisesti yli 12-vuotiaita. 

  • Lomalainen arvioi itse, voiko osallistua lomalle. Lomalaisten tulee noudattaa lomalla turvallisuusohjeita: noudattaa turvavälejä, pestä käsiä usein ja yskiä hihaan. Lomalle ei saa osallistua flunssaoireisena ja loma tulee peruuttaa, jos sairastuu. 

  • Mikäli lomalainen kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hänen kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, onko osallistuminen suositeltavaa.
  • MTLH on koonnut koronaa koskevat, useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset verkkoon: mtlh.fi/loman-hakeminen/korona-usein-kysytyt-kysymykset/

Ajankohdat ja tarkemmat tiedot

PERINTEINEN ADOPTIOPERHEIDEN PÄÄSIÄISLOMA

(korvaava loma lokakuulle 2021)

Ajankohta: Pääsiäinen 01.04.2021 – 06.04.2021
Lomateema: Voimaa vertaisuudesta -lomat lapsiperheille
Lomapaikka: Tanhuvaaran Urheiluopisto (Moinsalmentie 1042, 57230 Savonlinna)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: PÄÄTTYNYT

Valittuihin lomalaisiin on oltu yhteydessä MTLH:sta! 

HEINÄKUUN LOMA KUORTANEELLA

Ajankohta: Heinäkuu 03.07.2021 -08.07.2021
Lomateema:  Voimaa vertaisuudesta -lomat lapsiperheille
Lomapaikka: Kuortaneen Urheiluopisto (Opistotie 1, 63100 Kuortane)
Osallistujamäärä: 10 perhettä (yhteensä 20 aikuista ja noin 20 lasta)
Hakuaika päättyy: 03.04.2021

Valittuihin lomalaisiin on oltu yhteydessä MTLH:sta! 

Suomen kartta. Merkittynä paikkakunnat, joissa lomia. Pääsiäisenä Savonlinnassa ja heinäkuussa Kuortaneella.

EI ME VARMAAN VOIDA HAKEA SINNE….

Tuetut lomat on tarkoitettu adoption koskettamille perheille, joissa toivotaan yhteistä aikaa. Lue millaisia harhaluuloja hakemiseen liittyy!

Blogikirjoitus ”Viisi myyttiä Adoptioperheitten tuetuista lomista”

 

5 KYSYMYSTÄ TUETTUJEN LOMIEN ASIANTUNTIJALLE

MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylöselle vastaa kysymyksiin tuetuista lomista. Lue Päivi Suutarin kokoamasta jutusta, mitä etua on hakea no. yhdistyksen omalle erityisryhmälle osoitetulle lomalle ja mitä hakemuksessa kannattaa huomioida.

 

Ja MTLH:n sivuilta löytyy tietoa myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin (aukeaa eri välilehdelle).

Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin ladata akkuja adoptioperheen arkeen. Lomiin sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1-3 -vuotiaiden lastenhoito (4 x 2 h), jonka järjestää lomapaikka.

Aikuiset maksavat lomasta omavastuun (20€/henkilö/vrk), mutta lapset (alle 17-vuotiaat) pääsevät lomailemaan ilmaiseksi. Lomalla on mahdollista kokoontua vertaisten kesken, ja lomapaikka tarjoaa mukavaa tekemistä kaikenikäisille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hakemus lomalle tulee jättää viimeistään kolme (3) kuukautta ennen loman alkamisajankohtaa. Voit hakea luonnollisesti myös muita tuettuja perhelomia kuin adoptioperheille kiintiöityjä lomia. Muistathan, että samalle perheelle voidaan myöntää tuettu loma vain joka toinen vuosi.

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään järjestävän lomajärjestön sivuilla. Jos haluat, voit hakea myös jollekin muulle lomajärjestöjen tuetulle perhelomalle kuin adoption kohderyhmille suunnatulle. MTLH on tuottanut videon ohjeeksi sähköisen lomakkeen täyttämisestä. Katso alta, miten perustella perheesi tarve tuetulle lomalle. Perusteluihin kannattaa käyttää aikaa, sillä ne yleensä ratkaisevat, kenelle monista hakijoista lomatuki myönnetään.

HUOM! Adoptioperheet ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Yhdistyksen kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina järjestävän lomajärjestön kautta.

Lomatuki myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.

Aikuinen adoptoitu voi tuoda esille esim. vertaistuen ja -keskustelun tarpeen, adoption mahdolliset vaikutukset omaan elämään ja arkeen sekä mahdolliset kustannukset esim. tukipalveluihin kuten terapiaan liittyen. 

Adoptiovanhempien kannattaa mainita adoptioprosessin ja mahdollisen hakumatkan kustannukset sekä lapsen kotihoidon vaikutukset perheen talouteen, sekä arkielämän kuormittavuus.

Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan lomatukea voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi. Poikkeuksia lomatuen myöntämisessä voidaan tehdä ainoastaan omaishoitajien kohdalla, heille lomatuki voidaan myöntää harkiten peräkkäisinäkin vuosina. Tällöinkin huomioidaan muut hakijat ja etusijalle menevät hakijat, joilla edellisestä lomatuesta on pidempi aika tai ovat ns. ensikertalaisia lomatuen hakijoita. Lomatukea myönnettäessä huomioidaan kaikilta lomajärjestöiltä myönnetty lomatuki.

Hakemuksessa kannattaa esittää myös vaihtoehtoisia loma-aikoja. (Tosin silloin kyse vain tavallisesta lomasta, jolloin muiden adoptioperheiden osuminen samalle lomajaksolle ei ole kovin todennäköistä.) Hakemukset säilyvät automaattisesti jonossa mahdollisia peruutuspaikkoja varten. Perusteluja-kohtaan on syytä kirjoittaa myös mahdolliset ruokavaliossa huomioitavat asiat. Lemmikkieläimen mukaan ottamisesta on sovittava suoraan lomakohteen kanssa.

Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa suoraan lomajärjestöön viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille. Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan/vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen. Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.

Mitä loma maksaa?

Vuoden 2020 lomaviikoilla aikuisten omavastuuosuus on 20 €/vrk ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta. Sen laskuttaa MTLH ry suoraan valituilta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus, lomapaikan allasosaston ja/tai kuntosalin käyttö, mahdollinen ryhmäkohtainen ohjelma ja yleinen vapaa-ajan ohjelma. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin.

Lisätietoja

Kyselyjä voi tehdä MTLH:sta 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 010 2193 460 tai 050-408 3898.

MTLH:n lomahakemukseen verkossa

Lasten ja nuorten oma leiritoiminta

X